De Spaanse minister van Volksgezondheid, vorige week in het parlement
NOS Nieuws

Corruptieschandaal dwingt Spaanse minister tot vertrek

De Spaanse minister van Volksgezondheid Ana Mato is opgestapt. Vanmiddag werd bekend dat een onderzoeksrechter haar wil horen over een corruptiezaak waarin haar man verdachte is. Volgens de minister is haar positie onhoudbaar geworden.

De rechter die onderzoek doet in de zaak wil haar ondervragen. De man van de minister zou als burgemeester van een dorp gesjoemeld hebben met publiek geld. De minister zou van het geld vakantiereisjes hebben betaald en familiefeestjes. Ook zou ze zeer dure cadeaus hebben aangenomen van betrokkenen in de zaak.

Druk

Volgens Spaanse media heeft premier Rajoy druk uitgeoefend op de minister om op te stappen. Morgen spreekt het Spaanse parlement over anticorruptiemaatregelen. De aanwezigheid van de minister zou ongepast zijn.

Mato zelf zegt dat ze de beslissing zelf heeft genomen. Ze schrijft in haar verklaring dat ze niet wil dat door haar toedoen schade kan worden toegebracht aan de regering van premier Rajoy.

Ebola

De minister werd eerder al genoemd in het onderzoek naar de corruptiezaak. Ook kreeg ze veel kritiek toen een verpleegkundige die ebola opliep in het ziekenhuis te laat werd opgenomen. De minister gaf een persconferentie en riep de Spanjaarden op kalm te blijven. Verder liet ze zich nauwelijks zien, waardoor ze het verwijt kreeg dat ze te weinig daadkrachtig had opgetreden. Na enkele dagen werd een speciale commissie in het leven geroepen die niet werd voorgezeten door de minister maar door de vice-premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl