Van Calker hoopt bij het WK op zijn thuisbaan in Winterberg mee te kunnen doen
NOS Sport

Van Calker mikt op WK-deelname

Het heeft wel wat weg van zo’n ouderwets kolentreintje, de bobslee waarmee de start geoefend wordt in Harderwijk. Een wat krakkemikkige bob op wieltjes, die met veel kabaal over een smal spoortje geduwd wordt door Edwin van Calker en zijn remmers.

Negen maanden geleden leek de piloot zijn loopbaan af te sluiten. Na een moeizaam seizoen had Van Calker zijn viermansbob tijdens de Olympische Spelen naar de elfde plaats geloodst. Niet de klassering waarop hij hoopte, maar hij rekende in ieder geval af met de herinnering aan 2010.

Mooi slot

Sinds de Spelen van Vancouver stond Van Calker te boek als de man die zijn bob niet door het ijskanaal van Whistler durfde te sturen. Na zijn revanche in Sotsji, leek een beter moment om te stoppen er niet te zijn. En toch staat Van Calker daar weer, op die winderige en koude startbaan in Harderwijk.

Met een team, dat na het afhaken van broer Arnold van Calker en Arno Klaassen drastisch verjongd is met een aantal onervaren, nieuwe remmers. Van Calker mikt op een mooi slotakkoord: het WK, dat volgend jaar gehouden wordt op zijn ‘thuisbaan’ in het Duitse Winterberg. “Dat triggert wel", aldus Van Calker.

In Harderwijk is hij niet alleen piloot Van Calker, hij is ook de trainer die samen met oudgediende Yannick Greiner de fijne kneepjes van de bobstart bijbrengt aan de jonkies. “Leuk om te doen, maar het houdt mij ook scherp. Het dwingt me om na te denken waarom we het ook alweer doen, zoals we het doen.”

De route die naar Winterberg moet leiden, is geen gemakkelijke. Het Nederlandse bobsleeën moet het na de Spelen stellen zonder de steun van NOC*NSF, dat weinig perspectief ziet in de sport.

Bovendien raakte Van Calker de sponsor kwijt, die hem de afgelopen jaren in staat stelde als commercieel team actief te zijn. “We hebben nu nog wat kleinere sponsors, waardoor we kunnen sleeën. Al is het een wat minder uitgebreid programma.”

"Competitief zijn in Winterberg"

Van Calker legt de lat hoger dan plaatsing voor het WK alleen. Hij wil slechts in Winterberg in actie komen als hij er ook werkelijk iets te zoeken heeft. “Als we daar meedoen, willen we ook het gevoel hebben dat we competitief zijn. Is dat niet het geval, dan is het mooi geweest.”

Na de wedstrijden in de komende weken oordeelt Van Calker of hij genoeg perspectief ziet om mee te doen in Winterberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl