Meer uitleg helpt de nabestaanden en slachtoffers
NOS Nieuws

'Uitspraken rechter moeten beter worden uitgelegd'

Slachtoffers en nabestaanden moeten beter worden voorbereid op het vonnis in de rechtszaal. Volgens landelijk officier van justitie Jeroen Steenbrink moet dit ervoor zorgen dat een uitspraak goed wordt begrepen. Het Openbaar Ministerie, Justitie en Slachtofferhulp Nederland zijn al in gesprek over hoe deze voorlichting kan worden aangepast en uitgebreid.

Dit moet voorkomen dat nabestaanden zich onbegrepen of niet gehoord voelen na een onverwachte uitspraak. Eerder deze week gooide de vader van een doodgereden 2-jarig meisje een stoel naar de rechter, nadat de dader alleen een werkstraf kreeg. Het OM had 15 maanden cel geëist. Na een felle reactie op deze uitspraak voelde de rechtbank zich genoodzaakt de uitspraak nader toe te lichten.

Ook was er weerstand tegen de beslissing van de rechtbank in Breda, die de veroorzaker van een dodelijk ongeluk tijdelijk zijn rijbewijs teruggaf omdat zijn zieke vrouw afhankelijk van hem is.

Strafrecht

Steenbrink denkt dat het kan helpen als betrokkenen meer uitleg krijgen over hoe het strafrecht werkt. "Het doornemen van de mogelijke scenario's kan daarbij helpen. Al kan de rechter uiteindelijk altijd een andere beslissing nemen." De rechter kan daarnaast ook nog beter zijn uitspraak in het vonnis toelichten.

Het is momenteel al mogelijk om vooraf aan de rechtszaak in gesprek te gaan met het Openbaar Ministerie. "Slachtoffers kunnen dan vragen stellen en worden voorbereid op wat er kan gaan komen", zegt Steenbrink. Het is niet de wet die iets mankeert, benadrukt hij. "De wet geeft voldoende ruimte voor straffen. Het gaat om de wijze waarop de rechtszaak verloopt, dat zorgt voor onduidelijkheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl