Van der Veer was jarenlang topman van Shell

'OPEC heeft de sleutel tot de olieprijs'

Gaan de leden van kartel OPEC minder olie produceren en gaat de olieprijs daardoor weer omhoog? OPEC-landen komen morgen in Wenen bijeen om daarover te praten. Sinds de zomer is de olieprijs met 30 procent gedaald en dat betekent minder inkomsten voor olieproducerende landen.

Vijf vragen aan Jeroen van der Veer, oud-topman van Shell, over die bijeenkomst.

Waarom is de olieprijs zo laag?

"Dat komt door de toename van de olieproductie van de niet-OPEC-landen, zoals de Verenigde Staten, Brazilië en China. Er wordt nu meer olie extra geproduceerd dan dat de vraag toeneemt. Met andere woorden: als de OPEC hetzelfde blijft produceren, krijgen we een overschot van de productie. De prijs daalt nu omdat men die situatie verwacht."

Wat staat er in Wenen op het spel?

"De OPEC kan twee dingen doen. Ze kunnen besluiten minder te produceren en dan kan de prijs stijgen. Of ze besluiten om dezelfde hoeveelheid te blijven produceren, maar dan heb je wel kans dat de prijs weer verder gaat dalen. Dat is mogelijk als de wereldeconomie blijft sputteren. Er zijn veel landen die een olieprijs van minstens 80 tot 90 dollar nodig hebben om de begroting in evenwicht te houden. Dus als die olieprijs nog verder zakt, teert bijvoorbeeld Rusland in op de reserves."

Hoe zijn de verhoudingen binnen de OPEC?

"De grootste producent binnen de OPEC is Saudi-Arabië. Dat land vindt dat als de productie wordt teruggeschroefd, ook de kleinere landen hun productie moeten verlagen. Maar de kleinere landen zeggen: als we minder produceren, dan doet alleen Saudi-Arabië dat maar."

'Conflict tussen Saudi-Arabië en kleine landen'

Is de OPEC nog wel van belang, nu er steeds meer landen olie produceren?

"Ze produceren eenderde van de olie. Als alle leden van de OPEC zich aan de productie-afspraken houden, hebben ze de sleutel tot de olieprijs in handen."

Wat nu als ze er morgen niet uitkomen?

"Er is een theorie in de markt, die stelt dat er op termijn toch wel actie wordt ondernomen. Stel dat de olieprijs veel verder omlaag gaat, dan krijg je vanzelf meer discipline binnen de OPEC. Dan denken de landen: die prijs is wel heel laag, en schroeven ze hun productie terug. De prijs veert dan weer op. De olieprijs mag van OPEC-landen best even laag zijn, maar niet eindeloos."

'Olieprijs mag van OPEC niet te lang laag zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl