NOS Sport

Is ook tennis aan verandering toe?

  • AFP
    John Isner (links) en Nicolas Mahut

Steeds meer sporten moeten er aan geloven. Verandering van de spelregels om de sport attractiever te maken. Na onder andere volleybal, tafeltennis, hockey en voetbal, lijkt nu ook tennis aan de beurt. De Australische tennisbond komt met nieuwe regels, Roger Federer en Lleyton Hewitt gaan er op 12 januari in Sydney mee experimenteren.

Verkorte speeltijd, daar draait het in de meeste gevallen om. Daar valt veelal best wat voor te zeggen. Al kan een lange tennispartij ook heel spectaculair zijn. Neem bijvoorbeeld de langste tenniswedstrijd ooit gespeeld, tussen Nicolas Mahut en John Isner. Maar liefst elf uur en vijf minuten stonden de Fransman en Amerikaan in 2010 op Wimbledon tegenover op de baan. Een lange zit over drie dagen, dat wel.

Om tennis sneller te maken is de Australische tennisbond nu met nieuwe regels op de proppen gekomen. Doorspelen bij een netservice, een beslissend punt bij 40-40, een set tot vier games en bij 3-3 een tiebreak tot vijf punten. Allemaal regels om de tijd van een wedstrijd te verkorten. Dat lijkt een trend te zijn in de sportwereld.

Volleybal

Neem bijvoorbeeld volleybal. In 2000 al werd daar het rally-point-systeem ingevoerd. Daarmee leverde iedere rally opeens een punt, terwijl je daarvoor alleen kon scoren als je zelf de opslag had.

Tafeltennis

In tafeltennis worden er sinds 2001 games tot elf punten gespeeld, terwijl dat voorheen tot 21 punten was. Wel is het nog zo dat je alleen met twee punten verschil een game kunt winnen. Ook is er een tijdregel. Zijn er in een game na tien minuten nog geen achttien punten gemaakt, dan serveert iedere speler om de beurt om één punt tot het eind van de game. Als de ontvangende speler of het ontvangende duo dertien terugslagen in een rally maakt, wint de ontvanger een punt.

Hockey

In hockey heeft er dit jaar ook een verandering van de regels plaatsgevonden. In plaats van twee keer een helft van 35 minuten wordt er nu vier keer een kwartier gespeeld. Ook mag je sinds een aantal jaar als speler een pass op jezelf geven. Bij een vrije bal of een inslag hoef je dus niet meer naar een ploeggenoot te zoeken, maar kun je meteen doorspelen.

Voetbal

De belangrijkste verandering in het voetbal vond misschien wel in 1992 plaats. Vanaf toen mocht de keeper de bal niet meer in de handen pakken als een medespeler de bal terugspeelde. Wereldvoetbalbond FIFA schafte die regel af wegens het vele tijdrekken op het WK van 1990.

Om het spel attractiever te maken is er sinds 2005 ook een nieuwe buitenspelregel: een speler staat alleen buitenspel als hij actief bij het spel betrokken wordt, of voordeel haalt uit zijn buitenspelpositie.

Het is slechts een greep uit de vele veranderingen die in de afgelopen twintig jaar zijn doorgevoerd, om de sport aan te passen aan de hedendaagse maatschappij. Regels die er voor hebben gezorgd dat de sport sneller en in sommige gevallen ook attractiever is geworden. Misschien dat volgend jaar de tennissport ook volgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl