WK-opstelling Duitsland. Genomineerden voor de Gouden Bal zijn omkaderd.
NOS Voetbal

Lobby voor Duitser neemt toe

Nog voordat de drie genomineerden maandag bekend worden gemaakt, zwengelt de discussie over de Gouden Bal-winnaar verder aan. Het moet namelijk een Duitser worden. Dat vinden niet alleen Johan Cruijff en Louis van Gaal, maar ook UEFA-voorzitter Michel Platini.

"Ik ben van mening dat in een WK-jaar een wereldkampioen deze prijs moet winnen", aldus de Fransman in de krant El Mundo Deportivo. "Dat zei ik vier jaar geleden ook al, toen de trofee naar een Spanjaard had moeten gaan."

In 2010 werd echter Lionel Messi onderscheiden, ondanks dat de Argentijn in dat jaar een matig WK speelde in Zuid-Afrika. Ook nu is Messi weer een van de grote kanshebbers, samen met de Portugees Cristiano Ronaldo.

Cruijff eens met Van Gaal

Van Gaal zou niet verrast zijn als het één van die twee sterren wordt. "Het zal Ronaldo of Messi wel worden. Maar ik ben altijd van mening geweest dat je een prijs moet winnen om voor zo'n trofee in aanmerking te komen. De allerbelangrijkste prijs is de wereldtitel, dus daarom vind ik dat een Duitser de Gouden Bal moet krijgen. Ook omdat het niveau van de Bundesliga enorm hoog is."

Cruijff was het eens met Van Gaal. Waar Van Gaal zijn voorkeur niet uitsprak voor een specifieke Duitser, dacht Cruijff aan Philipp Lahm of Manuel Neuer.

Duits elftal

Naast aanvoerder Lahm en doelman Neuer zijn ook Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos, Thomas Müller en Mario Götze genomineerd. Laatstgenoemde maakte het beslissende doelpunt in de WK-finale tegen Argentinië.

Arjen Robben is de enige Nederlander die in aanmerking komt voor de eretitel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl