Alisjer Oesmanov (rechts) in gesprek op de tribune bij een wedstrijd van Arsenal
NOS Voetbal

'Arsenal vervalt in oude fouten'

Alisjer Oesmanov heeft aan de vooravond van de 'clash' tegen Borussia Dortmund in de Champions League de verhoudingen bij Arsenal flink op scherp gezet. De Russische miljardair, bezitter van 30 procent van de aandelen van de Engelse topclub, vindt het de hoogste tijd worden dat de 'Gunners' aansluiting vinden bij de nationale en internationale top.

"Helaas blijven we jaar in jaar uit dezelfde fouten maken", tekende de Britse media op uit de mond van Oesmanov, die in zijn analyse coach Arsène Wenger niet bij naam noemde. Maar de Franse trainer, die in de laatste negen jaar alleen vorig seizoen een prijs (de FA Cup) won met Arsenal, zal zich de uitlatingen van de Rus zeker aantrekken.

"De club heeft absoluut potentie, maar er is geen kritische evaluatie van misstappen", betoogde Oesmanov. "Geen enkel genie kan zijn geniale niveau behouden als hij zijn fouten niet erkent. Ik houd van Arsenal om de principes van de club. Maar principes zijn ook een vorm van beperking. En beperkingen zijn altijd verloren mogelijkheden."

Kwelling

De 65-jarige Wenger, sinds 1996 aan het bewind bij Arsenal, staat bekend om zijn voorliefde voor jonge talenten en zijn voorzichtigheid op de spelersmarkt. Mede daardoor is de club financieel kerngezond, maar blijven de sportieve resultaten ook dit seizoen weer achter, getuige de tegenvallende achtste plaats in de Premier League en de uitschakeling in de League Cup.

Vooral defensief is de ploeg kwetsbaar. "We hebben op elke positie versterking nodig als we in Engeland en in Europa een hoofdrol willen gaan vervullen", benadrukte Oesmanov, die Arsenal een droomclub noemde. "Maar soms ook een illusie en een kwelling."

Stootje

Wenger reageerde ontstemd op de kritiek. "We leven bij deze club een aantal kernwaarden na. De eerste is solidariteit tonen in lastige periodes. Als we elkaar iets te zeggen hebben, doen we dat 'face to face'. Maar gelukkig kan ik na achttien jaar bij de club wel tegen een stootje."

Arsenal speelt woensdagavond op eigen veld tegen het al voor de volgende ronde geplaatste Borussia Dortmund. De achtste finales van de Champions League lonken ook voor de Londenaren. Een gelijkspel volstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl