NOS Sport

Na 50 jaar eindelijk erkenning van het IOC

  • skatingmagazineblog.com
    Ronald en Vivian Joseph werden Amerikaans kampioen in 1962
  • teamusa.org
    Ronald en Vivian Joseph ontvangen de bronzen medaille

Vijftig jaar geleden is het dat broer en zus Vivian en Ronald Joseph hun kunsten op de schaats vertoonden, op de Olympische Winterspelen van 1964 in Innsbruck. De Amerikaanse kunstschaatsers eindigden als vierde, maar kregen niet veel later toch een bronzen medaille. Toch werden ze in de officiële resultaten van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nooit als bronzenmedaillewinnaars erkend. Tot nu.

Vivian Joseph werd een paar jaar geleden op een feestje in Chicago voorgesteld aan een gast, als bronzen medaillewinnares van de Spelen van 1964. Ongeveer een week later zocht diezelfde gast contact met haar, om haar te vertellen dat ze helemaal geen brons had gewonnen. "Dat was nogal gênant", zegt Vivian Joseph in de New York Times. "Het was één van de meest bizarre dingen die ik heb meegemaakt."

Door dat voorval kwam Vivian Joseph er achter dat zij en haar broer door het IOC nooit als de nummer drie van de Spelen van 1964 de boeken in waren gegaan. Terwijl ze thuis toch echt die bronzen medaille hebben liggen.

Dat was nogal genânt

Vivian Joseph

Diskwalificatie West-Duitsland

Op die Spelen van 1964 ging de winst naar de Sovjet-Unie. West-Duitsland eindigde als tweede, voor Canada. Vivian en Ronald Joseph grepen dus naast het eremetaal. Tot een paar jaar later. Het kunstrijpaar van West-Duitsland werd gediskwalificeerd, omdat bleek dat zij voor de Spelen een professioneel contract bij Holiday on Ice hadden getekend. Destijds mochten op de Spelen alleen amateursporters meedoen, dus hadden de Duitsers de regels overtreden.

Dat was in 1967. Het Canadese paar Debbi Wilkes en Guy Revell kreeg alsnog een zilveren medaille, broer en zus Joseph kregen bij een speciale ceremonie het brons. Daarmee was de kous af, dachten ze in Canada en de Verenigde Staten.

Niets bleek minder waar. Twintig jaar later (in 1987) kreeg het West-Duitse paar hun zilveren medaille terug. Dat werd stilletjes besloten bij een vergadering van het IOC, op voorspraak van twee Duitse leden van het uitvoerend comité. Het IOC bracht de Canadese en Amerikaanse bond nooit op de hoogte van die beslissing. Marika Kilius en Hans-Jürgen Bäumler kregen een nieuwe zilveren medaille en bleven in de officiële resultaten van het IOC 'gewoon' tweede. Alsof ze nooit gediskwalificeerd waren geweest.

50 jaar later

Daar kwam Vivian Joseph een paar jaar geleden dus ook achter, op dat feestje, door die gast die checkte of haar verhaal wel waar was. De trots van het brons verdween bij haar en haar broer. Ze durfden er eigenlijk niet meer over te praten. "Ik heb een dochter van acht en ik neem haar ook mee om op het ijs te staan, maar ik praat niet over mezelf", zei de 69-jarige Ronald Joseph vorig jaar. "Wat moet ik zeggen tegen de mensen?"

Aan die onzekerheid is nu een einde gekomen. Na vijftig jaar, dankzij een onderzoek van de Amerikaanse krant The New York Times. In een email aan de krant liet het IOC vorig jaar december weten dat Canada en West-Duitsland het zilver delen in de officiële uitslag en dat Vivian en Ronald Joseph nu ook als bronzen medaillewinnaars in de boeken staan. Al duurde het nog wel tot gisteren. Toen stond het ook eindelijk op de website van het IOC: brons voor Ronald Bert Joseph en Vivian Laureen Joseph.

De officiële uitslag op de site van het IOC

"Ik ben door het dolle heen", zegt Vivian Joseph in de New York Times. "Het is jammer dat dit niet eerder mogelijk was, maar ik ben blij dat het boek nu eindelijk gesloten is." De coach van de Amerikaanse broer en zus, Peter Dunfield, maakte het helaas niet meer mee. Hij maakte zich jarenlang hard voor zijn voormalige pupillen, maar overleed afgelopen jaar. Toch is Ronald Joseph blij. "Dit neemt niemand ons meer af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl