Meer vrouwen op topposities: daarover zijn in Duitsland nu afspraken gemaakt
NOS Nieuws

Een Duitse vrouw aan de top, anders niemand

In Duitsland is een akkoord bereikt over de invoering van een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. De regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben afgesproken dat raden van commissarissen vanaf 2016 voor minimaal 30 procent door vrouwen moeten worden bezet.

Het quotum geldt voor de honderd grootste Duitse bedrijven, zoals Volkswagen en Siemens. Uitzonderingen zijn niet mogelijk. Als voor een functie geen geschikte vrouw wordt gevonden, blijft de stoel leeg.

De invoering van een vrouwenquotum was een nadrukkelijke wens van de sociaal-democratische SPD en ook vastgelegd in het regeerakkoord. SPD-minister Schwesig van Vrouwenzaken spreekt op Twitter van "een belangrijke stap voor de gelijke behandeling van mannen en vrouwen".

Schwesig was een van de grootste voorvechters van het vrouwenquotum. CDU-fractieleider Kauder zei vorig weekend nog dat ze daarover "niet zo huilerig" moest doen, wat hem weer op felle kritiek van de SPD kwam te staan.

Gisteravond zijn de laatste details over het akkoord besproken onder leiding van bondskanselier Merkel. Die heeft vanochtend gezegd dat Duitsland het zich niet kan permitteren "om de competenties van vrouwen te missen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl