Cees Stam met zoon Danny
NOS Sport

Dernyrijder Stam uit ziekenhuis

Cees Stam is weer thuis. De 69-jarige dernyrijder, die na een zware valpartij tijdens de Zesdaagse van Amsterdam tijdelijk in coma lag, verkeert niet langer in kritieke toestand en zal naar verwachting volledig herstellen van zijn verwondingen.

"Het is een spannende tijd geweest", zegt zoon Danny Stam, zelf oud-baanrenner. "De laatste tweeënhalve week wist je wel dat het de goede kant op ging, nadat hij uit coma was geraakt en van de beademing af mocht. Hij was al redelijk stabiel. Gelukkig is hij nu weer thuis."

Stam viel op 21 oktober van zijn derny, bij een snelheid van circa 65 kilometer per uur. "We weten inmiddels dat het door hartfalen kwam." Bij de val werd hij aangereden door een andere derny. Hij brak een aantal ribben, een long werd geperforeerd en hij liep ook een hersenkneuzing op door de smak die hij met zijn hoofd maakte op de baan.

Verplicht met pensioen

"Nadat hij uit coma was gekomen, waren we nog wel bang voor hersenschade. Hij was wat verward, wist niet precies waar hij was", vervolgt Danny. Inmiddels is duidelijk dat hij mentaal helemaal zal herstellen. Fysiek is hij flink gebutst. "Zijn onderarm is geopereerd en de long is opgelapt. Het zal nog even duren voordat het helemaal genezen is, maar dat is een kwestie van tijd. Hij is ook gedotterd en hij heeft bovendien een ICD-kastje bij zijn hart. Mocht zijn hart weer een keer haperen, zorgt dat kastje ervoor dat het wordt gereset."

Die keuze hebben we voor hem gemaakt. Hij zal nooit meer op een derny stappen

Danny Stam

Of hij genoeg zal herstellen om weer op een derny te stappen, doet voor de familie niet ter zake. "Die keuze hebben we nu voor hem gemaakt. Hij zal nooit meer op een derny stappen. Hij wilde vóór de val zelf nog een jaartje of twee door, waarbij wij al twijfelden. Nu is het duidelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl