NOS Nieuws

Camera's houden zorgpersoneel in de gaten

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

De medewerkster in het verzorgingshuis was nog in haar proeftijd toen een vrijwilliger haar herkende. De vrouw was onlangs op staande voet ontslagen door een andere instelling, wist de vrijwillige kracht.

Na een indringend gesprek kwam de aap uit de mouw, zegt Eunice van Zomeren van zorgcentrum Landscheiding in Den Haag. "Ze was ontslagen omdat ze had gestolen van cliënten. Gelukkig zat ze bij ons nog in haar proeftijd. Als we haar al in dienst hadden genomen, zaten we aan haar vast."

Zwarte lijst voor zorginstellingen en thuiszorg

Met aangiftes wordt weinig gedaan.

Rick ter Steege, ZorgZijnWerkt

Het is één van vele voorbeelden van personeel dat ergens in de fout is gegaan en later ongestoord elders weer aan de slag kan. Werkgevers mogen geen informatie geven over de reden van ontslag. Toch circuleren er nu 'zwarte' en 'grijze' lijsten onder managers in de zorg, zegt Rick ter Steege van werkgeversvereniging ZorgZijnWerkt.

"Dit mag niet, maar als we aan de bel trekken bij de politie, merken we vaak dat er met aangiftes weinig wordt gedaan. Werkgevers zullen het ontkennen maar ik wéét dat ze er zijn."

Nu komt er dus een registratiesysteem voor alle medewerkers in de ouderen-, gehandicapten- en geestelijke gezondheidszorg. Als er aangifte tegen een medewerker wordt gedaan, komt die op de lijst.

Kringloopwinkels

Daar is vaak langdurig onderzoek voor nodig. Vorig jaar onderzocht Hoffman Bedrijfsrecherche zeventig zaken in verzorgingshuizen. "Voor dit jaar staat de teller al op 140", zegt Ron Nieuwendijk van Hoffman.

Over hoe een bedrijfsrechercheur te werk gaat, wil Nieuwendijk niet in detail treden. "We gaan eerst in gesprek met de betrokkenen. Onderzoek en analyse, bijvoorbeeld van de dienstroosters. Als we niet verder komen, gaan we hulpmiddelen inzetten."

Zo verstoppen Nieuwendijk en zijn collega's soms camera's in de kamers van bewoners. "Dat doen we in meubelen die we uit kringloopwinkels halen en niet opvallen in het interieur waar ze komen te staan. Vroeg of laat komt de waarheid dan vaak wel boven water."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl