De GGD zorgt onder meer voor inentingen
NOS Nieuws

'Basisvoorziening GGD in gevaar'

De bestrijding van crises zoals ebola, q-koorts en vogelgriep kost de GGD'en in Nederland zoveel tijd dat de gewone zorg daaronder lijdt. Dat zegt voorzitter Hugo Backx van de landelijke vereniging van GGD-organisaties.

De GGD is steeds meer een crisisorganisatie aan het worden, die het gewone werk niet meer aankan, stelde Backx in het Radio 1-programma De Ochtend.

Noodklok

Een van de taken van de diensten is de bestrijding van infectieziekten. Bij de vogelgriep wordt bijvoorbeeld nauwlettend in de gaten gehouden hoe dit zich ontwikkelt en welke verschijnselen zich voordoen. In het geval van ebola bereidt de GGD de opvang van slachtoffers in Nederland voor.

De GGD heeft volgens de voorzitter al vaker de noodklok geluid en naar aanleiding daarvan extra geld en middelen gekregen. De GGD valt onder de gemeenten, maar Backx brengt de zaak op landelijk niveau onder de aandacht.

Waakvlamniveau

Concrete voorbeelden van zorg die onder de maat blijft kon Backx niet noemen. Hij zei dat zijn organisatie bezig is de knelpunten in kaart te brengen. Hij weet niet in welke regio's de problemen het grootst zijn.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot herkent de problemen die Backx schetst. In een reactie zei ze dat bekend is dat de zorg die de GGD levert "onder het waakvlamniveau dreigt te zakken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl