Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is failliet
NOS Nieuws

Ziekenhuis De Sionsberg ontslaat alle werknemers

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum gaat dicht. Zorggroep Pasana, waar het ziekenhuis onderdeel van is, heeft faillissement aangevraagd voor het Friese ziekenhuis en zeven zorgcentra en verpleegtehuizen. Tijdens een persconferentie maakte Pasana bekend dat alle 250 werknemers hun baan verliezen.

Er worden geen operaties meer uitgevoerd in De Sionsberg, zegt NOS-verslaggever Rienk Kamer, die bij de persconferentie over de sluiting van het ziekenhuis was.

Ook is een opnamestop afgekondigd. Patiënten in de regio Dokkum moeten naar Leeuwarden, Drachten, Sneek of Groningen. Wie het ziekenhuis belt voor een afspraak wordt doorverwezen.

Miljoenenschuld

Zorggroep Pasana, verantwoordelijk voor De Sionsberg, heeft een schuld van 40 miljoen euro. Volgens medisch specialisten van het ziekenhuis is dit te wijten aan het management. Er werd te veel geld aan verkeerde zaken uitgegeven, zei de voorzitter van de medische staf, cardioloog Jan Leendert Brouwer, tegen de NOS. Als voorbeeld noemt hij de bouw van een paar miljoen euro kostende nieuwe polikliniek.

Gisteren werd op een personeelsbijeenkomst bekendgemaakt dat er mogelijk geen salarissen meer kunnen worden uitbetaald.

Regio zonder ziekenhuis

Met het sluiten van De Sionsberg komt de regio Noordoost-Friesland zonder ziekenhuis te zitten. Zorgverzekeraar De Friesland heeft onderzocht of het de schuld, en daarmee het ziekenhuis, kan overnemen. De zorgverzekeraar ziet geen overlevingskansen meer voor een ziekenhuis in de regio.

De medisch specialisten van het ziekenhuis hebben eerder dit jaar een plan opgesteld voor een doorstart, waarvoor zij zelf ook een investering willen doen. Over die plannen is momenteel geen duidelijkheid.

Grote ingreep in groot ziekenhuis

De voorzitter van de raad van bestuur van Pasana, Norbert Hoefsmit, vermoedt dat de Friese situatie vergelijkbaar zal worden met die in de Flevopolder. In Lelystad staat een centraal ziekenhuis en in de rest van de regio zijn poliklinieken gevestigd. "De mensen moeten eraan wennen dat ze voor grotere ingrepen naar grote ziekenhuizen in de omgeving moeten.", aldus Hoefsmit,.

Begin dit jaar formuleerde minister Schippers van Volksgezondheid de eis dat een ambulance een patiënt binnen 45 minuten na de melding van een incident in het ziekenhuis moet kunnen afleveren. Die eis zou in de nieuwe situatie net gehaald worden.

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum gaat dicht

Ouderen de dupe

Wethouder Sicco Boorsma is erg teleurgesteld met deze hap uit het zorgaanbod van zijn gemeente: "Je zult maar wonen in de kop van Noordoost Friesland, in Paesens-Moddergat of in Wierum. Dan ben je het eerste half uur al kwijt om in Dokkum te komen. Voor die mensen, die vaak wat ouder zijn en minder mobiel is een aanbod in Dokkum meer dan gewenst."

De gemeente Dokkum gaat bij inwoners, instellingen en bedrijven in de regio de zorgvraag inventariseren. Boorsma vermoedt dat het vooral zal gaan om eenvoudige zorg voor een bevolking die steeds meer vergrijst. Samen met zorgverzekeraar De Friesland kijkt de gemeente hoe Dokkum een bijdrage kan leveren om de zorg in Friesland opnieuw vorm te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl