"Als iemand deze samenleving verdorven vindt, ga!", zegt de burgemeester van Rotterdam
NOS Nieuws

Aboutaleb tegen jihadi's: ga, maar kom niet terug

Nederlandse Jihadgangers die in Syrië willen vechten moeten dat vooral doen, maar ze hoeven nooit meer terug te komen, vindt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

Hij zegt tegen het AD dat het nemen van maatregelen tegen jihadgangers zo goed als onmogelijk is. "Het ideaal waarnaar deze mensen streven kun je niet bijsturen door iemand een baan te geven", zegt hij.

Verdorven

"Voor de mensen die voor zichzelf hebben uitgemaakt: 'dit is mijn beeld', die houden we niet tegen", zegt de burgemeester. "Als iemand deze samenleving verdorven vindt, ga! Ga maar. Maar dan is er ook geen weg meer terug."

Hij wil met zijn uitspraken een signaal afgeven aan mensen die erover nadenken naar Syrië of Irak te reizen, zodat ze beseffen wat ze verliezen als ze gaan.

Regering

Het standpunt van Aboutaleb botst met dat van de regering. Het kabinet wil juist voorkomen dat mensen afreizen en zich aansluiten bij radicale moslimgroeperingen.

In september deed de burgemeester soortgelijke uitspraken. Toen riep hij jihadgangers op om hun paspoort in te leveren. "Als je de Nederlandse grondwet verwerpt door met IS mee te vechten, verwerp je ook het Nederlandse paspoort", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl