Sonny Rollins: ik oefen nog iedere dag

Sonny Rollins»
Sonny Rollins NOS

Door verslaggever Jeroen Wielaert

53 jaar nadat hij er voor het eerst optrad kreeg Sonny Rollins de Jazz Award 2010 van het Concertgebouw. De prijs werd de 80-jarige tenorsaxofonist overhandigd door Concertgebouwdirecteur Simon Reinink.

""Ik ben heel blij met de prijs. Ik voel me vereerd en gewaardeerd. Elke prijs heeft zijn eigen waarde. Als ik naar huis ga en de verschillende awards zie die ik heb gekregen dan betekenen die allemaal iets voor me", zegt de jazzmuzikant over de prijs.

School

Na de uitreiking gaf hij een ouderwets zwierig concert voor een uitverkochte zaal. Hij liep stram, maar swingde als vanouds uit de heupen, onder het spelen van typische Rollins-thema's.

"Ik oefen nog steeds ieder dag en probeer mezelf te verbeteren. Ik ben nog steeds bezig met muziek op dezelfde manier als dat ik er mee bezig was toen ik net begon."

Naar school ging Rollins nooit. "Ik heb me daar een tijdje geïntimdeerd door gevoeld, maar in een interview vertelde een bevriende muzikant dat hij trots was nooit naar school te zijn geweest, omdat hij daardoor zijn eigen, originele werk kon maken. Ik heb daarover nagedacht en ik denk dat het in sommige gevallen niet nodig is naar school of naar de univesiteit te gaan", zegt hij daarover.

Jazz Award

Het Concertgebouw stelde de Jazz Award in 2002 in. Het is een onderscheiding voor een heel oeuvre. George Coleman kreeg de eerste uitgereikt. Andere gelauwerde grootheden waren Chick Corea (2004), Wayne Shorter (2007), Herbie Hancock (2008). Toots Tielemans was vorig jaar de eerste Europeaan.
 
Theodore Walter (Sonny) Rollins begon al als 11-jarige jongen uit New York. In 1951 maakte hij plaatopnames met Miles Davis, in 1953 met Thelonious Monk. Hij overleefde grote collega's en tijdgenoten als John Coltrane, Miles Davis en Art Blakey.

Volgens Rollins worden zij met hem geëerd middels de Concertgebouw Jazz Award. "Ik heb met hen allemaal gespeeld en leer elke keer van hen."

Deel deze pagina

Video

  • video Sonny Rollins over Concertgebouw Jazz Award Vanavond kreeg Sonny Rollins in Amsterdam de Jazz Award 2010 van het Concertgebouw. De prijs werd de... 80-jarige tenorsaxofonist overhandigd door Concertgebouwdirecteur Simon Reinink. In een interview met Jeroen Wielaert vertelt Rollins over zijn relatie met zijn saxofoon (niet ondertiteld).
  • video Sonny Rollins neemt Jazz Award in ontvangst 53 jaar nadat hij voor het eerst optrad in het Concertgebouw in Amsterdam heeft Sonny Rollins de Jazz Award... 2010 ontvangen.

Audio

  • Sonny Rollins slaapt met zijn saxofoon Gisteravond kreeg tenorsaxofonist Sonny Rollins de speciale Jazz Award voor zijn hele oeuvre. Rollins is de enige overlevende van... die jazz-elite, die bestond uit muzikanten als Miles Davis, Art Blakey en John Coltrane. Jeroen Wielaert sprak met de levende jazzlegende.

Video en Audio

Meer video en audio