Arrestatie in Hongkong bij de ontruiming van een protestkamp
NOS Nieuws

Studentenleiders in Hongkong aangehouden

De politie in Hongkong heeft bij de ontruiming van een protestkamp twee studentenleiders gearresteerd. De ontruiming was onderdeel van een tweedaagse operatie waarbij meer dan honderd mensen zijn opgepakt.

De ontruiming was in de wijk Mong Kok, in het dichtbevolkte zakencentrum van Hongkong. De politie zegt dat de arrestanten zich schuldig maakten aan onwettige samenscholing en dat ze politieagenten hebben aangevallen of tegengewerkt.

Tot in de avond werd er gevochten met de politie. Twintig politieagenten zouden daarbij gewond zijn geraakt.

Protest verliep

De bekendmaking dat onder de arrestanten twee belangrijke studentenleiders zijn, kan het protest onder studenten en jongeren opnieuw doen ontvlammen. Dat protest was de laatste tijd juist verflauwd. Op het hoogtepunt daarvan demonstreerden 200.000 mensen tegen de manier waarop China de verkiezing van een nieuwe burgemeester van Hongkong in 2017 wil organiseren.

De bekendmaking van de Chinese regering dat kandidaten voor het leiderschap van Hongkong gescreend zullen worden, leidde twee maanden geleden tot woede bij veel inwoners. In de laatste weken namen veel mensen het gewone leven weer op en leken ze hun belangstelling voor de kwestie te verliezen. De protestkampen werden toen ook als hinderlijk ervaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl