Het besteedbare inkomen van huishoudens groeit voor het tweede jaar op een rij
NOS Nieuws

Rabobank: economie groeit in 2015 twee keer zo hard

De economie zal komend jaar twee keer zo hard groeien als in 2014. Dat voorspellen de economen van de Rabobank in hun visie op de Nederlandse economie in 2015.

De bank verwacht een groei van 1,5 procent doordat de werkloosheid daalt, huishoudens weer iets meer te besteden hebben en de woningmarkt aantrekt.

"De economische groei wordt daardoor volgend jaar iets minder afhankelijk van de uitvoer" zegt chef-econoom Wim Boonstra van de Rabobank bij de NOS op NPO Radio 1. "Een groei van 1,5 procent is natuurlijk geen overtuigend herstel, maar na een aantal jaren van krimp is groei sowieso een omslag."

Zorgenkindje Europa

Toch is het te vroeg om te juichen. "Het herstel zet door maar houdt niet over" zegt de Rabobank. De wereldeconomie blijft kwetsbaar en ook binnen de eurozone zijn er nog genoeg problemen. Vooral de beperkte groei van de Duitse en Franse economie kan volgens Boonstra een risico vormen voor ons land.

"Ik ben om twee redenen persoonlijk niet erg optimistisch over Duitsland" zegt Boonstra. "Duitsland houdt geld over maar wil om onbegrijpelijke redenen geen beleid voeren om de economische groei verder aan te jagen en de motor te spelen voor de rest van Europa. Verder vergrijst Duitsland en krimpt de beroepsbevolking en dreigt heel lage economisch groei of zelfs krimp en dat is niet zomaar opgelost."

Ook de hoge jeugdwerkloosheid in Europa schreeuwt om aandacht.

Wim Boonstra - chef-econoom Rabobank
Boonstra over belastinghervormingen

Belastingen

Ook in eigen land kan er nog genoeg gedaan worden volgens Boonstra. Het kabinet moet volgens hem vooral het belastingstelsel verder hervormen om zo de Nederlandse economie robuuster te maken. Boonstra pleit dan ook voor het vereenvoudigen van het toeslagenstelsel en een verlaging van de lasten op arbeid.

"Verlaag de lasten op arbeid fors en verhoog in kleine stapjes de belasting op consumptie. Daarmee stimuleer je bestedingen en geef je de economie een zwiep zonder dat je de begroting structureel verandert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl