NOS Nieuws

'10 miljoen euro per week schade door vogelgriep'

De vogelgriep heeft vorige week ongeveer 10 miljoen euro gekost, schat pluimvee-econoom Peter van Horne van het onderzoeksinstituut LEI. De schade ontstond vooral door de ruimingen en het stilleggen van de slachterijen.

Voor iedere week dat het regioverbod van kracht is en er geen nieuwe kuikens naar de bedrijven mogen, komt daar nog eens 9 à 10 miljoen euro bij. Staatssecretaris Dijksma heeft aangekondigd dat ze vandaag duidelijkheid geeft over eventuele compensatie voor de getroffen bedrijven.

Vermeerderaars

De schade als gevolg van de maatregelen ontstaat onder meer doordat kuikenbroederijen en de zogeheten vermeerderaars die de broedeieren leveren, hun waar niet kwijt kunnen. Die moeten worden vernietigd.

Voor andere bedrijven geldt dat ze extra kosten moeten maken vanwege de vervoersbeperkingen. "De sector is zo efficiënt ingericht, dat iedere vertraging bij het vervoer verderop in de keten schade gaat opleveren", zegt Van Horne.

Een kippenleven

Een ei gaat van een vermeerderaar naar een broederij. Als het uitgebroed is, gaat het dier als kuiken door naar een vleeskuikenhouder, een slachterij en naar een uitsnijderij, voordat het als kipfilet in de supermarkt belandt.

Voor iedere stap in dat proces heeft de kip een bepaalde leeftijd en houdbaarheid. Het is tot op de dag nauwkeurig vastgelegd wanneer het ei of de kip van het ene bedrijf naar het andere gaat.

Export

Van Horne benadrukt dat de werkelijke schade nog hoger kan worden als landen buiten de EU hun grenzen sluiten voor pluimveeproducten. Dit gebeurde bij de uitbraak van vogelgriep in 2003. Van Horner kijkt vooral naar Rusland en Zuid-Afrika.

Van Horne : "Doordat er dan een overaanbod op de markt ontstaat, dalen de prijzen en kan de schade op de lange termijn oplopen tot honderden miljoenen. Verder is het de vraag hoe lang die landen de grens dichthouden. Rusland heeft onze broedeieren bijvoorbeeld echt nodig".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl