De EU doet onderzoek naar de macht van Google
NOS Nieuws

Weinig steun voor opsplitsen Google

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Europese politici lijken weinig heil te zien in het opsplitsen van Google. Vrijdag verscheen een conceptmotie waarin daartoe werd opgeroepen, maar de auteurs verzachten nu hun standpunt. Ook twee eurocommissarissen reageren terughoudend.

Eurocommissaris Oettinger (Digitale Economie en Maatschappij) is stellig: volgens een Duitse journalist heeft hij op een partijbijeenkomst gezegd dat een maatregel als het opsplitsen van Google niet thuishoort in een markteconomie. De andere eurocommissaris, Ansip (Digitale Markt), zegt in een gesprek met Reuters dat hij het te vroeg vindt om te praten over opsplitsing van monopolisten. De Est benadrukt dat hij het niet specifiek over Google heeft.

Eventuele maatregelen op het gebied van machtsmisbruik komen van de Deense eurocommissaris Vestager. Zij heeft tot nog toe weinig losgelaten over de Google-kwestie.

Afzwakken

De twee europarlementariërs die het nieuws haalden met de oproep tot opsplitsing van Google, zwakken hun standpunt af. "We zijn niet ideologisch tegen Google", schrijven ze in een verklaring, "we zijn tegen monopolies. We hebben meer voorstellen gedaan dan alleen maar opsplitsen."

Verwacht wordt dat het Europarlement vandaag over de kwestie debatteert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl