Leerlingen van een Steve Jobs-school
NOS Nieuws

Scholen delen gegevens kinderen buiten ouders om

Basisscholen geven persoonsgegevens van leerlingen door aan uitgevers, zonder dat de ouders op de hoogte zijn gebracht. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Volgens deskundigen bestaat de kans dat uitgevers de gegevens verkopen, maar die ontkennen dat ze dat doen.

Vrijwel alle basisscholen werken met digitale lesmethoden, bijvoorbeeld voor taal- en rekenonderwijs. Sinds vorig jaar moeten leerlingen hun naam invullen als ze met zo'n lesmethode aan het werk gaan. Uitgevers kunnen daardoor precies zien hoe individuele leerlingen presteren en ook hoe hun leerkrachten het doen.

Ouders zijn hiervan niet op de hoogte en hebben dan ook geen toestemming gegeven. Ouderverenigingen zeiden tegen RTL Nieuws dat scholen daarmee de wet overtreden.

Scholen

De ICT-coördinator van een school in Nijkerk zei in de uitzending dat de scholen geen keus hebben. Als ze de gegevens niet doorgeven, krijgen ze geen toegang tot de digitale modules van lesmethoden.

De branchevereniging van educatieve uitgevers zegt dat de leden zich aan de Wet bescherming persoonsgegevens houden en dat er geen leerresultaten van kinderen worden verzameld of doorgegeven. Op dit moment worden er nadere afspraken gemaakt met de scholen over het privacybeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl