André Seebregts, de advocaat van Sabir K., is blij dat zijn cliënt het kort geding tegen uitlevering aan de VS in alle vrijheid mag afwachten
NOS Nieuws

Terreurverdachte Sabir K. weer op vrije voeten

Sabir K. hoeft niet langer vast te zitten. Van de rechtbank mag de terreurverdachte worden vrijgelaten. Tot aan het kort geding over zijn mogelijke uitlevering aan de VS moet hij zich wel elke dag melden bij het politiebureau.

De man werd afgelopen donderdagavond aangehouden om te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Over de rechtsgeldigheid van die uitlevering dient over vier tot acht weken een kort geding dat de advocaat van Sabir K. heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat.

Volgens de VS heeft Sabir K. voor terreurgroep al-Qaida aanslagen beraamd tegen Amerikaanse militairen in Afghanistan. Hij werd in 2010 in Pakistan aangehouden en gemarteld. Een jaar later werd hij naar Nederland uitgezet.

Arrestatie

Nederland mocht aanvankelijk niet meewerken aan een uitleveringsverzoek van de VS. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde vorig jaar dat de Amerikanen eerst formeel moeten laten weten dat zij niet betrokken waren bij de arrestatie van Sabir K. in Pakistan.

Vorige week kwam die formele bevestiging, waarop Sabir K. alsnog werd aangehouden en opgesloten.

"Eerst liep hij hier anderhalf jaar vrij rond. En sinds donderdag moest hij ineens de cel in, mocht met niemand contact hebben en werd aan een zwaar regime onderworpen. Dat sloeg nergens op", aldus advocaat André Seebregts. "De rechtbank geeft met deze uitspraak aan dat er van vluchtgevaar dus nooit sprake is geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl