Dankzij nieuwe technieken weten brandweermannen steeds beter wat ze te wachten staat als ze op een brand afgaan.
NOS Nieuws

Tablets helpen brandweer bij blussen

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

De Rotterdamse brandweer installeert tablets in de brandweerwagens. Dankzij die tablets krijgen de brandweerlieden nog tijdens het rijden veel meer informatie over de brand dan nu.

Het gaat om informatie over het pand of object. "Er wordt automatisch ingezoomd op het betreffende gebouw. Daar kan ik dan alle bijzonderheden over opzoeken, bijvoorbeeld of er giftige stoffen aanwezig zijn", legt Stefan Elens uit. Hij is bevelvoerder van de brandweer in Rotterdam. "Het is vooral de snelheid. Je hebt veel sneller je plaatje compleet."

De brandweer van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond loopt voorop in de ontwikkeling van dit soort systemen. Andere veiligheidsregio's hebben ook interesse getoond. De brandweer in Nederland is al langer bezig om controles en bluswerkzaamheden te verbeteren door ict-toepassingen.

Foto's

Wanneer het alarm op de kazerne afgaat, zien de brandweerlieden op schermen welke route ze moeten rijden en om wat voor brand het gaat. Het navigatiesysteem aan boord van de wagen ontvangt automatisch het adres van de brand.

Tijdens het rijden kunnen de brandweerlieden nog informatie uitwisselen met de meldkamer. Dat kunnen bijvoorbeeld foto's zijn van de brand. Op die manier komt de blusploeg beter beslagen ten ijs.

Tablets helpen brandweer bij blussen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl