De kippen uit Zuid-Nederland worden door de corridor naar slachterijen elders in het land gebracht
NOS NieuwsAangepast

Kip uit Zuid-Nederland mag naar slachterij buiten regio

Er komt een corridor in het zuiden zodat kippenboeren hun vleeskuikens naar het westen kunnen vervoeren. Door het vervoersverbod vanwege vogelgriep kunnen de boeren de dieren nu niet kwijt. Staatssecretaris Dijksma zei in de Tweede Kamer dat daardoor problemen ontstaan met het dierenwelzijn.

Volgens Dijksma blijkt de capaciteit van de slachterijen in Oost-Brabant en Limburg niet voldoende om de vleeskuikens in de regio te kunnen slachten. Daardoor zitten de dieren te lang in de stal en nemen ze steeds meer ruimte in. Dat is niet goed voor het welzijn van de dieren en ook de stallen zijn daar niet op gebouwd.

Eerst werden de dieren ook in Belgische slachthuizen geslacht, maar vanwege de vogelgriep is de grens met België voor de vleeskuikens dicht.

Strenge voorwaarden

De staatssecretaris heeft daarom besloten dat het onder strenge voorwaarden mogelijk wordt om de kuikens naar het westen van het land te vervoeren. Er worden nu twee wegen vanuit het zuiden naar het westen aangewezen en twee slachterijen waar de dieren naartoe kunnen worden gebracht.

Dijksma zei dat de maatregel aan strakke voorwaarden wordt gebonden: zo moeten de vrachtwagens op een speciale manier worden afgesloten en moet een rit van tevoren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden aangemeld. Ook mogen de vrachtwagens alleen over de vastgestelde routes naar de slachthuizen rijden.

Compensatie

Dijksma zei nog eens dat ze morgen duidelijkheid hoopt te geven over compensatie voor getroffen bedrijven. Het gaat dan over "vermeerderaars" en "broederijen". Volgens haar wordt er op dit moment constructief overleg gevoerd met de sector.

De staatssecretaris erkende opnieuw dat de maatregelen in verband met vogelgriep ingrijpend zijn. "Maar alleen als we wat doen, voorkomen we een rampscenario."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl