Peloton
NOS Wielrennen

Elf WorldTour-teams verenigen zich

Enkele wielerploegen uit de WorldTour zijn onder de naam Velon een samenwerkingsverband aangegaan. Elf teams gaan samenwerken met als belangrijkste doel de sport spannender te maken en de fans de mogelijkheid te geven tot meer interactie met de teams.

Een concreet plan van aanpak ligt nog niet op tafel, maar Velon wil onder meer gebruik maken van nieuwe technologieën zoals fietscamera's. De Nederlandse formaties Lotto-Jumbo en Giant-Alpecin hebben zich ook bij Velon aangesloten.

"Ik voel dat deze samenwerking een grote stap voorwaarts is. Dat een groot aantal WorldTour-teams samenwerkt aan de toekomst van de sport, de teams, de renners en het publiek is uniek", aldus Lotto-Jumbo-renner Robert Gesink. "Tijdens de race strijden we tegen elkaar, maar na de finish werken we samen als één team voor een betere toekomst voor het wielrennen."

Meer geld voor teams

Ook Tom Dumoulin, maandag uitgeroepen tot beste Nederlandse renner van 2014, is enthousiast. "Door de wielersport nog toegankelijker en begrijpelijker te maken voor het grote publiek, kunnen over de hele wereld nog meer fans worden bereikt. Doordat de teams nauw samenwerken wordt dit concept nog sterker", stelt de coureur van Giant-Shimano.

De samenwerking moet de teams vooral financieel meer opleveren. "Het model, met alleen een sponsor, is voor alle teams kwetsbaar. We moeten dit veranderen naar een meer evenwichtig model waarin de fans in het middelpunt staan. Velon gaat gebruik maken van de gecombineerde betrokkenheid van de teams om nieuwe inkomsten te genereren", licht Velon-topman Graham Bartlett toe.

Alle ploegen welkom

Naast de twee Nederlandse ploegen maken Lotto-Belisol, Omega Pharma - Quick-Step, BMC, Garmin, Lampre-Merida, Orica-GreenEDGE, Team Sky, Tinkoff-Saxo en Trek deel uit van Velon. Elke ploeg is vertegenwoordigd in de raad van bestuur. Het is de bedoeling dat Velon partnerschappen aangaat met andere stakeholders uit de wielersport, zoals de internationale wielerunie (UCI), wedstrijdorganisaties en de internationale vereniging van professionele wielerploegen (AIGCP).

"Onze deur staat open voor alle andere WorldTour-teams”, zegt Bartlett. Van alle WorldTour-formaties ontbreken Astana, Katjoesja, Movistar en de drie Franse ploegen AG2R, FDJ en Europcar.

"Wij willen met iedereen samenwerken om tot nieuwe ideeën te komen. Het is niet zo dat wij een nieuwe machtsfactor in het wielrennen willen worden. Zo vertegenwoordigt de AIGCP de ploegen ook in de gesprekken met de UCI aangaande de herstructurering van de wielerkalender voor 2017", aldus Bartlett.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl