Brinks mag geen wapens voor beveiliging
NOS Nieuws

Brink's mag geen wapens voor beveiliging

Geldtransporteur Brink's mag geen wapens aanschaffen voor beveiliging van zijn personeel en transporten. Het bedrijf wilde toestemming daarvoor na enkele gewelddadige overvallen, maar de rechter staat een vergunning niet toe.

Staatssecretaris Teeven had een wapenvergunning geweigerd. Die beslissing is terecht, zegt de rechter. Een vergunning wordt alleen gegeven als er sprake is van "zelfverdediging onder zeer uitzonderlijke omstandigheden".

Omdat Brink's al veel veiligheidsmaatregelen heeft genomen en de politie op tijd bij een overval kan zijn, is er volgens de rechter geen sprake van zelfverdediging onder zeer uitzonderlijke omstandigheden.

Amsterdam

Geldwagens en -depots van Brink's zijn geregeld het doelwit van overvallers. In juni 2011 drongen overvallers met wapens en explosieven het zwaar beveiligde Brink's-depot in Amsterdam binnen. Voor de overval hadden ze kraaienpoten bij het nabijgelegen politiebureau gestrooid, zodat agenten daar niet de achtervolging konden inzetten.

De criminelen vluchtten uiteindelijk met twaalf miljoen euro in twee auto's, waarbij ze tijdens een wilde achtervolging op de politie schoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl