Staalproducent Tata Steel in IJmuiden gezien vanaf de Noordzee.
NOS Nieuws

"Heb meer aandacht voor milieu-innovatie"

De hoge Nederlandse levensstandaard legt een relatief grote milieudruk op de rest van de wereld "en dan vooral op de ontwikkelingslanden". Dat staat in de derde Monitor Duurzaam Nederland. Het rapport is op verzoek van het kabinet geschreven door de planbureaus CPB, PBL en SCP, en het statistiekbureau CBS.

In vergelijking met andere Europese landen, importeert Nederland veel energie, mineralen en biomassa. Ook worden voor producten die Nederland importeert, in de rest van de wereld veel broeikasgassen als methaan en koolstof verbruikt.

Innovatie

Om Nederland duurzamer te maken, is meer innovatie nodig, wordt geconcludeerd in de Monitor. "Het huidige overheidsbeleid heeft vooral aandacht voor energie- en klimaatdoelen voor 2020 en nauwelijks voor de periode daarna." Daardoor wordt het moeilijk om ook op de lange termijn aan alle duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen.

Hoe succesvol innovatie is, hangt voor een groot deel af van de maatschappelijke acceptatie van nieuwe technieken. Zo is er veel weerstand tegen windenergie op land, terwijl zonne-energie minder ter discussie staat.

In de Monitor Duurzaam Nederland wordt het kabinet geadviseerd daarom meer te investeren in innovatie en meer aandacht te hebben voor het maatschappelijke draagvlak daarvan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl