Tom Dumoulin in actie tijdens de WK
NOS Wielrennen

Mooie wielerdiscussie, maar omstreden uitslag

Verdeeld en verbaasd reageerde de wielerwereld maandagavond nadat de Wielrenner van het Jaar bekend was gemaakt. Niet de winnaar van Parijs-Roubaix, Niki Terpstra, maar Tom Dumoulin ging er met de trofee vandoor.

Zelfs de voorzitter van de Club van 48, de commissie die zich buigt over de ereprijzen, was het er niet mee eens. "Ik heb op Terpstra gestemd. Hij heeft één van de mooiste klassiekers ter wereld gewonnen", aldus Theo de Rooij. "Ik begrijp persoonlijk niet dat anderen niet op hem gestemd hebben."

Er woedde een flinke discussie onder de leden van de commissie. Dumoulin kreeg 53 stemmen, Terpstra 36. In totaal brachten 95 van de 110 leden hun stem uit.

"Het was een mooie, wielerinhoudelijke discussie. Let wel, het ging niet over of de uitslag terecht was. Dumoulin kreeg de meeste stemmen en heeft dus terecht gewonnen", aldus De Rooij. "Maar het was een discussie over het verschil tussen Dumoulin aan de ene kant, die een constant seizoen heeft gedraaid en uitblonk in tijdritten, en Terpstra anderzijds. Hij had een supermaand in het voorjaar en heeft kunnen profiteren van een collectief."

Het zijn niet alleen sigaarrokende oude mannen die boven een perzisch tafelkleedje en achter een metalen asbak hun stem uitbrengen

Theo de Rooij, voorzitter Club van 48

Opvallend blijft de uitslag wel. In een jaar waarin Nederland voor het eerst sinds 2001 een grote klassieker won én voor het eerst sinds 2005 weer eens een zege in een Tour-etappe mocht begroeten (Lars Boom), gaat de jaarprijs naar iemand anders. Het roept vragen op. "In onze commissie zitten 110 leden. De overgrote meerderheid is nog actief in de wielerwereld. Het zijn niet alleen sigaarrokende oude mannen die boven een perzisch tafelkleedje en achter een metalen asbak hun stem uitbrengen", zegt De Rooij, in een poging het clichébeeld over de Club van 48 weg te nemen.

Net als De Rooij gaven ook oud-renners Erik Breukink, Steven de Jongh en Erik Dekker toe op Terpstra te hebben gestemd. Oud-bondscoach Egon van Kessel koos voor Dumoulin. "Zelden is het zo moeilijk geweest een weloverwogen keuze te maken. Gezien de overwinningen zou zonder enige twijfel voor Terpstra moeten zijn gekozen, maar dan hoef je mensen geen keuze te laten maken en is een eenvoudig rekenprogramma voldoende om te bepalen wie de renner van het jaar is", zei Van Kessel.

Terpstra wint Parijs-Roubaix

Fair play

De Rooij sloot niet uit dat een zekere mate van ‘fair play-gedachte’ heeft meegespeeld onder een aantal leden. Terpstra had in augustus een akkefietje tijdens de Eneco Tour. Hij werd gediskwalificeerd vanwege een schouderduw, een actie waarvoor hij later zijn verontschuldigingen aanbood. "Dat zou bij bepaalde leden een rol gespeeld kunnen hebben."

Daarnaast heeft Terpstra in het verleden nog wel eens kritiek geuit op de commissie, die in 2012 in zijn ogen onterecht Lieuwe Westra en Lars Boom niet had genomineerd. Ook toen ging het geschil over wat er belangrijker is: een constant seizoen draaien of grote wedstrijden winnen.

Terpstra deelt schouderduw uit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl