Machinist Barendrecht had hartkwaal

In september 2009 botsten bij Barendrecht twee treinen op elkaar»
In september 2009 botsten bij Barendrecht twee treinen op elkaar NOS

Het treinongeluk bij Barendrecht, waarbij vorig jaar september twee goederentreinen frontaal op elkaar botsten, is mede veroorzaakt doordat één van de machinisten een hartkwaal had.

Dit staat in het conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat in handen is van RTV Rijnmond. Een betrokkene die het rapport heeft ingezien, bevestigt het verhaal.

De machinist met de hartkwaal kwam bij het ongeluk om het leven. Uit de autopsie werd duidelijk dat hij een hartkwaal had. Bij de laatste keuring van de 56-jarige man waren aanwijzingen dat hij hartproblemen had, maar er is verder geen onderzoek gedaan.

Onopgemerkte noodstops

Ook concludeert de Onderzoeksraad dat de trein tijdens de fatale rit al twee keer een noodstop had gemaakt, omdat de machinist onwel was geworden. Die noodstops zijn niet opgemerkt door de treindienstleiders van ProRail. De machinist reed bij Barendrecht door een rood sein en botste tegen een andere goederentrein. Vervolgens reed een passagierstrein in op de ravage. Daarbij raakte een aantal reizigers gewond.

Het duurt dagen voor de ravage was opgeruimd. Er waren 22 wagons met containers bij het ongeluk betrokken. Een legertank was nodig om de locomotieven te bergen, omdat de treinstellen boven op elkaar lagen en klem zaten onder een viaduct.

Deel deze pagina

Audio

  • Machinist Barendrecht wellicht onwel geworden Het treinongeluk bij Barendrecht, waar in september vorig jaar twee goederentreinen op elkaar botsten, is mede veroorzaakt door een... hartkwaal van één van de machinisten. Waarschijnlijk is hij tijdens de rit onwel geworden.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 619 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 53 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 204 keer afgespeeld

Meer video en audio