NOS NieuwsAangepast

61 mensen gearresteerd in Ferguson

  • AFP
    De politie zet traangas in
  • EPA
    61 mensen zijn door de politie gearresteerd

Bij de rellen vannacht in de Amerikaanse stad Ferguson zijn zeker 61 mensen opgepakt. Demonstranten gingen woedend de straat op omdat de blanke agent die een zwarte tiener doodschoot, vrijuit gaat.

Betogers gooiden met flessen en vernielden winkelruiten. Volgens de korpschef van St. Louis, waar Ferguson onder valt, zijn er tientallen branden gesticht en is er ook geregeld geschoten.

Korpschef Belmar heeft zelf meer dan 150 schoten gehoord. "Dit is misschien nog erger dan de rellen in augustus", zei Belmar op een persconferentie.

Rookbommen

Betogers staken afgelopen nacht onder meer een tankstation en een autobedrijf in brand. Ook twee politiewagens gingen in vlammen op. Meerdere gebouwen zijn volgens de autoriteiten tot de grond toe afgebrand.

De politie gebruikte rookbommen en pepperspray om de honderden demonstranten uit elkaar te drijven. Die scholden de agenten uit voor moordenaars.

  • EPA
    In een restaurant werd brandgesticht
  • EPA
    Een plunderaar loopt uit een winkel
  • EPA
    Onrust bij het politiebureau

Meteen na de uitspraak maakten verdriet en woede zich meester van veel mensen in Ferguson, zegt journalist Arjan van Veelen ter plekke. "Ik keek naar de uitspraak met een groep studenten. Die werden stil toen ze hoorden wat ze al vreesden."

Volgens Van Veelen is de politie relatief coulant en wordt er geen harde confrontatie gezocht. "Ik heb de indruk dat agenten zich veel minder agressief opstellen", zegt hij. "Maar de vraag is of dat is vol te houden."

Agent neergeschoten

Zeker vijf vluchten naar St. Louis zijn vanwege de ongeregeldheden omgeleid. De luchthaven ligt op een steenworp afstand van Ferguson.

In de stad zelf waren ook ongeregeldheden. Er werden ramen ingegooid en het verkeer op een belangrijke snelweg werd een tijdlang tegengehouden. De politiechef van Saint Louis wil komende nacht meer mankracht inzetten. "Een grotere politiemacht zal een afschrikwekkend effect hebben", verwacht hij.

In Universal City, zo'n tien kilometer verderop, is een agent neergeschoten. De politie weet nog niet of dat incident iets te maken heeft met de onrust in Ferguson.

Dit land is een rechtsstaat. We moeten accepteren dat de jury dit oordeel heeft geveld

President Obama

President Obama heeft de inwoners van Ferguson gevraagd om het oordeel van de onderzoeksjury te respecteren en riep op tot kalmte. In een verklaring zei hij wel begrip te kunnen opbrengen voor de teleurstelling en boosheid bij veel Amerikanen.

Ook in andere steden in de Verenigde Staten gaan mensen de straat op om tegen de uitspraak te protesteren. Onder meer in New York, Philadelphia en Los Angeles zijn kleine betogingen. Die verlopen rustig.

'Diep teleurgesteld'

De familie van de doodgeschoten Michael Brown zegt in een eerste reactie diep teleurgesteld te zijn en roept op tot een vreedzaam protest. "We moeten samenwerken om het systeem dat dit mogelijk maakt, te veranderen", schrijft de familie in een verklaring.

Michael Brown werd op 9 augustus doodgeschoten door een blanke agent. In de weken na zijn dood was het zeer onrustig in Ferguson. De zwarte bevolking beschuldigde de politie van racisme en eiste dat de agent werd vervolgd. Dat gebeurt na het oordeel van de jury dus definitief niet.

Moeder Michael Brown treurt na uitspraak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl