Voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de Rechtspraak bij Nieuwsuur
NOS Nieuws

Rechters: zorgen om berechting door OM

Rechters maken zich zorgen over de 'Zo Snel Mogelijk'-werkwijze, die vorig jaar is ingevoerd. Daardoor worden lichte, eenvoudige zaken afgehandeld door het OM en komen rechters er in deze zaken niet meer aan te pas.

Volgens Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, heeft dit zowel voor de rechters als de verdachten nadelige gevolgen. "De zware, ingewikkelde zaken blijven nu over voor de rechters", zei Bakker in Nieuwsuur. "Daardoor neemt de werkdruk onder rechters enorm toe."

Bakker wijst ook op de financiële gevolgen voor rechters na de invoering van de ZSM-werkwijze. "De tarieven zijn niet veranderd. Omdat rechters per zaak worden betaald en nu minder zaken hebben, krijgen ze dus minder geld."

Strafblad

Ook voor verdachten pakt de maatregel vaak niet goed uit, zegt Bakker. "Berechting door het OM gaat heel snel en een verdachte wordt vaak nauwelijks ingelicht over de gang van zaken en de gevolgen van een bestraffing. Bij een veroordeling krijgt iemand direct een aantekening op het strafblad."

Bakker wijst erop dat verdachten zich altijd kunnen verzetten tegen berechting door het OM. "Als je in verzet gaat, komt je zaak alsnog gewoon voor de rechter."

Begroting

De komende dag debatteert de Tweede Kamer met minister Opstelten over de justitiebegroting. "De Raad voor de Rechtspraak hoop dat de minister in zijn begroting het financieringsstelsel van de rechtspraak overeind houdt en dat er niet aan getornd wordt", zegt Bakker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl