Oranje telt 140 inwoners
NOS Nieuws

Burgemeester sust asielzorgen in Oranje

Er komen geen 1400 asielzoekers naar Oranje, heeft de burgemeester van het Drentse plaatsje vanavond gezegd op een speciale raadsvergadering. 1400 is het maximale aantal dat is afgesproken bij het overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Hoeveel vluchtelingen er wel komen, zei burgemeester Baas niet, "maar het zullen er nooit meer zijn dan 1000". In het dorpje, dat maar 140 inwoners telt, zijn veel mensen bang voor de komst van grote aantallen asielzoekers. Vorige maand werd vanwege de onrust al besloten tijdelijk minder asielzoekers toe te laten.

Burgemeester erkent fouten

Een meerderheid van de gemeenteraad van Midden-Drenthe vindt 1400 asielzoekers veel te veel. Verder hebben diverse partijen kritiek geuit op de besluitvorming van het college. Dat handelde volgens de raadsleden onzorgvuldig en ondoordacht door buiten de raad om met het COA afspraken te maken. De gemeenteraad had daarbij betrokken willen worden.

De burgemeester erkent nu dat er fouten zijn gemaakt. "De besluitvorming had anders gekund en anders gemoeten." De burgemeester zei meteen met het COA te zullen overleggen over het aantal asielzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl