Minister Asscher had een gesprek met Turkse jongeren over een onderzoek van Motivaction
NOS Nieuws

'Stevig gesprek' Asscher met Turkse jongeren

Minister Asscher (Sociale Zaken) en een vertegenwoordiging van een groep Turks-Nederlandse jongeren hebben "een stevig gesprek" gehad over de reactie van de minister op een rapport van bureau Motivaction. Daarin werd geconcludeerd dat veel Turks-Nederlandse jongeren jihadisten en Islamitische Staat steunen.

Asscher noemde dat "zeer verontrustend" en dat schoot een groot aantal Turks-Nederlandse jongeren in het verkeerde keelgat. Zij startten daarom een petitie waarin zij stelden dat een groot deel van de Turkse Nederlanders IS helemaal niet steunt en gewoon in Nederland zijn best wil doen.

Vanmiddag hadden Asscher en de organisatoren van de petitie een gesprek. Asscher: "Het was een stevig en openhartig gesprek omdat deze jongeren enorm balen van het beeld dat over hen is ontstaan door dat onderzoek."

Cemil Yilmaz, één van de initiatiefnemers van de petitie, zei verbaasd en verontwaardigd te zijn over de uitkomsten van het onderzoek van Motivaction, vooral omdat hij zich er helemaal niet in herkende. "We hebben natuurlijk ook vraagtekens gezet bij het onderzoek zelf: klopt dit überhaupt wel?"

Yilmaz zei dat hij naar de minister is gegaan om hem op het hart te drukken dat zijn reactie impact heeft op Turkse Nederlanders en het beeld dat er over hen bestaat. Excuses hoefde hij overigens niet van de minister.

Yilmaz vindt dat de minister beter op een andere manier had kunnen reageren. Asscher heeft begrip voor het standpunt van de jongeren.

Asscher en de Turks-Nederlandse jongeren zijn in elk geval wel nader tot elkaar gekomen. De jongeren gaan meewerken aan een nieuw onderzoek, dat Asscher zelf wil uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl