Front National-leider Marine Le Pen

Front National leent miljoenen bij Russische bank

Het Franse Front National heeft miljoenen euro's geleend bij een Russische bank. Volgens partijleider Marine Le Pen weigeren de Franse banken geld te lenen aan haar partij. Daarom zocht het partijbestuur contact met buitenlandse banken. Uiteindelijk was de Moskouse First Czech Russian Bank bereid 9 miljoen euro te lenen tegen een rente van 6 procent.

Dat er grote spanningen zijn tussen Rusland, de EU en andere westerse landen is voor Le Pen geen probleem. Ze maakt er geen geheim van dat ze een bewonderaar is van de Russische president Poetin.

In september noemde ze Poetin in de Franse krant Le Monde nog "een echte patriot" in de manier waarop hij de economische belangen van zijn land verdedigt. Dat viel op omdat bijna iedereen in het Westen Poetin medeverantwoordelijk houdt voor de annexatie van de Krim en de crisis in Oekraïne.

Meer nodig

De penningmeester van het Front National zegt dat hij de komende maanden voor regionale en departementale verkiezingen tussen de dertig en veertig miljoen euro nodig heeft.

Front National krijgt elk jaar vijf miljoen euro van donateurs. De partij sluit dan ook niet uit dat er in de toekomst nog meer geld geleend zal worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl