Constantijn Jonker in actie voor het Nederlands team
NOS Sport

'Jonker en De Waard toppers eerste seizoenshelft'

De eerste seizoenshelft zit erop voor de hockeyclubs uit de Hoofdklasse. De mannen van Oranje Zwart en de vrouwen van Den Bosch mogen zich herfstkampioen noemen. Het is tijd om met NOS-commentator Tim Steens de balans op te maken.

Bij de mannen hebben koploper Oranje Zwart en Kampong een voorschot genomen op de play-offs. "Die clubs steken er tot nu toe bovenuit. Ik verwacht dat deze twee de finale van de play-offs halen", kijkt Steens al vooruit. "Oranje Zwart werd vorig seizoen landskampioen en doet het nu opnieuw goed."

Constantijn Jonker heeft Billy Bakker uit het Nederlandse team gespeeld

NOS-commentator Tim Steens

"En bij Kampong is Constantijn Jonker de revelatie. Hij maakte al zestien velddoelpunten. In dertien wedstrijden, een waanzinnig gemiddelde", benadrukt Steens. "Helemaal als je bedenkt dat hij zich op de topscorerslijst tussen allemaal strafcornerspecialisten bevindt."

"Jonker heeft ook Billy Bakker uit het Nederlandse team gespeeld. Bakker gaat niet mee naar de Champions Trophy."

Chauvinistische coach

Promovendus Push uit Breda, waar oud-bondscoach Herman Kruis aan het roer staat, pakte tot nu toe één schamel puntje. "De ploeg komt gewoon kwaliteit tekort, maar er zit wel een aardig verhaaltje aan vast."

"Herman Kruis vond dat Max Caldas (de huidige bondscoach van de mannenploeg, red.) eens naar zijn spelers moest komen kijken. Omdat hij vond dat een aantal van hen een kans in de Oranje verdient. Kijk hoe Push nu presteert; het was een beetje chauvinistisch gedacht van hem."

Steens is ook benieuwd waar de mannen van Amsterdam het reguliere seizoen eindigen. "In 2011 en 2012 werden ze nog landskampioen, maar de afgelopen twee jaar bereikte de ploeg niet eens de play-offs. Ze staan nu op de vijfde plaats, onvoldoende voor de play-offs. Er is dus nog werk aan de winkel."

Stand na dertien wedstrijden

PositieClubPunten
1Oranje Zwart35
2Kampong32
3Bloemendaal28
4Rotterdam26
5Amsterdam23
6HGC22
7Hurley14
8Den Bosch13
9Schaerweijde11
10Pinoké11
11Tilburg8
12Push1
Het is de verwachting dat Xan de Waard naar een topclub verhuist

Xan de Waard heeft bij Kampong goed gepresteerd

NOS-commentator Tim Steens

Bij de vrouwen is de spanning ver te zoeken. Landskampioen Den Bosch, Laren, SCHC en Amsterdam stevenen, net zoals de afgelopen vier seizoenen, af op een plaats in de play-offs.

"Kampong en Oranje Zwart hoopten zich dit seizoen tussen die vier te mengen, maar dat is weer niet gelukt", constateert Steens. "Dat komt gewoon omdat die vier clubs te sterk zijn. Kampong verloor onlangs met 6-1 van Amsterdam en Oranje Zwart met 4-0 van Den Bosch. Het verschil is nog te groot. Dat is jammer, want deze situatie kennen we al een aantal jaar."

"Ik zie het ook niet zo snel veranderen. Talentvolle speelsters gaan sneller naar Den Bosch of Laren, omdat die clubs elk jaar om de titel spelen en in de Europa Cup uitkomen. Op die manier kom je ook sneller in beeld bij het Nederlands team."

Volgens Steens breekt er momenteel echter weinig talent door. "De routiniers Maartje Paumen, Ellen Hoog en Kim Lammers maken nog steeds de dienst uit. Er is echter één uitzondering. Xan de Waard heeft bij Kampong goed gepresteerd en speelt ook al bij Oranje. We moeten niet gek staan te kijken als zij op een gegeven moment naar een van de topploegen vertrekt."

Stand na dertien wedstrijden

PositieClubPunten
1Den Bosch34
2Laren33
3SCHC27
4Amsterdam24
5Kampong20
6Oranje Zwart19
7MOP15
8Hurley14
9HDM13
10Bloemendaal10
11Pinoké8
12Wageningen2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl