De Oekraiënse president Porosjenko en zijn Litouwse collega Dalia Grybauskaite
NOS Nieuws

Kiev belooft referendum over NAVO-lidmaatschap

De bevolking van Oekraïne mag zich via een referendum uitspreken over een NAVO-lidmaatschap. Dat referendum zou binnen nu en zes jaar gehouden moeten worden, zegt president Porosjenko.

De Oekraïense president stelt dat er plannen zijn die ertoe moeten leiden dat zijn land binnen zes jaar voldoet aan de voorwaarden voor het NAVO-lidmaatschap.

De uitspraken van Porosjenko zijn olie op het vuur in de verhoudingen tussen Oekraïne en Rusland. Afgelopen week riep het Kremlin het buurland nog op met een "absolute garantie" te komen dat het geen stappen onderneemt om tot het Atlantisch bondgenootschap toe te treden.

Volgens een woordvoerder van de NAVO zijn er geen specifieke voorwaarden verbonden aan een lidmaatschap. Maar het is onwaarschijnlijk dat het bondgenootschap een land als lid accepteert als er binnen de grenzen van dat land nog gewapende conflicten worden uitgevochten.

Hulp

Porosjenko deed zijn mededeling over het referendum na een ontmoeting met de president van Litouwen, Dalia Grybauskaite. In navolging van andere NAVO-leden bood Litouwen militaire hulp aan in de strijd tegen pro-Russische separatisten. Waar die hulp uit bestaat, is niet bekendgemaakt.

Sinds de separatisten in april naar de wapens grepen, zijn er in het oostelijk deel van Oekraïne meer dan 4300 doden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl