NOS Nieuws

Kerstwens Liberia: geen nieuwe ebola-gevallen

President Liberia aan boord marineschip

De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf wil ervoor zorgen dat er vanaf eind december geen nieuwe gevallen van ebola komen in haar land. Bij een bezoek aan het Nederlandse marineschip Karel Doorman spoorde ze haar mensen aan twee keer zo hard hun best te doen.

“Het is een ambitieus doel”, zei Sirleaf toen ze het schip met hulpgoederen in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia bezocht. “Maar als je een doel stelt, blijf je erop gefocust en doe je twee keer zo goed je best.”

Tijdens het bezoek, in het bijzijn van de Nederlandse ebola-gezant Hans Docter, sprak Sirleaf haar waardering uit voor de bemanning van de Karel Doorman. Ook bedankte ze alle Europese landen die een bijdrage leverden aan deze missie.

De trossen lagen nog nauwelijks vast of ze begonnen met lossen.

Sabine Copinga, woordvoerder Giro 555

Liberia is van alle Afrikaanse landen het hardst getroffen door ebola. Het land zit te springen om hulp, merkte woordvoerder Sabine Copinga. Voor Giro 555 was ze bij de aankomst van de Karel Doorman in de haven van Monrovia.

"De trossen lagen nog nauwelijks vast of er werd al begonnen met lossen". Terwijl de mobiele laboratoria, beschermende kleding en ontsmettingsmiddelen in vrachtwagens werden geladen, reed er een ambulance voorbij. Het personeel droeg beschermende kleding en een spatbril. “Het zal wel om een ebola-geval gaan”, zegt Copinga tegen de NOS.

Zinvol

De Karel Doorman gaat nu terug naar Nederland om nieuwe hulpgoederen op te halen. Die brengt het schip dan weer naar Afrika.

De hulpmiddelen zijn zinvol, zei de Nederlandse ebola-gezant Hans Docter in het NOS Radio 1 Journaal: "Een paar weken geleden zat de ziekte nog achter Liberia aan, nu zit Liberia achter de ziekte aan. Het gaat heel goed, maar we zijn er nog niet. In Ghana en Sierra Leone gaat het wat minder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl