De prijs van broedeieren is sinds het uitbreken van de vogelgriep flink gedaald.
NOS Nieuws

Mogelijk woensdag duidelijkheid compensatie vogelgriep

De bedrijven die getroffen zijn door de maatregelen om de vogelgriep in te dammen, hebben nog geen uitsluitsel over eventuele compensatie. Staatssecretaris Dijksma hoopt hier woensdag meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Vertegenwoordigers van de pluimveesector waren vandaag op het ministerie. Met name de situatie van vermeerderaars en broederijen is nijpend. Vermeerderaars zijn bedrijven waar bevruchte eieren geproduceerd worden. Bij broederijen worden die eieren in broedmachines uitgebroed.

Vernietigen

Juist deze bedrijven worden hard getroffen, omdat er een verbod is ingesteld op de aanvoer van nieuwe kuikens voor de pluimveestapel. Er is hierdoor bijna geen vraag meer naar broedeieren en kuikens. Ze zijn daardoor gedwongen om eieren en kuikens heel goedkoop te verkopen en zelfs te vernietigen.

Deze bedrijven worden niet automatisch gecompenseerd. Voor bedrijven waar gedwongen ruiming plaatsvindt, bestaat wel een compensatiefonds.

Werktijdverkorting

Tegen de regionale omroep L1 in Limburg, waar staatssecretaris Dijksma vandaag op werkbezoek was, heeft ze gezegd serieus naar compensatie voor vermeerderaars te willen kijken. Wel gaf zij aan dat de mogelijkheden beperkt zijn, omdat het vergoeden van vervolgschade niet zou mogen van Brussel.

Eerder vandaag pleitte vakbond CNV ook voor werktijdverkorting voor de hele sector, omdat er door de maatregelen minder werk is in de hele keten. Op dit voorstel heeft het ministerie nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl