Ondanks de dalende olieprijs wordt er wereldwijd nog steeds evenveel olie geproduceerd
NOS Nieuws

Lage olieprijs kost Poetin 80 miljard

De dalende olieprijs kost Rusland 80 miljard euro per jaar. Ter vergelijking: de sancties van EU-landen en Amerika kosten het land meer dan 32 miljard euro. Dat zegt de Russische minister van Financiën Anton Siluanov.

Volgens Poetin kunnen de sancties en de dalende olieprijs leiden tot catastrofale gevolgen. Niet alleen voor Rusland, maar ook voor omringende landen.

We zijn afhankelijk van elkaar. De gevolgen zullen niet alleen negatief voor ons zijn.

Russische president Vladimir Poetin

Olieprijs

De prijs van ruwe olie blijft dalen als gevolg van de spanningen in het Midden-Oosten en Oekraïne. Ook de tegenvallende groei in belangrijke delen van de wereld, zoals Europa, China, India en Rusland leidt ertoe dat er minder vraag is naar olie. Tegelijkertijd blijft de olieproductie gelijk.

Deze zomer kostte een vat olie nog meer dan 110 dollar, sindsdien is de prijs met 30 procent gekelderd. Nu is de prijs van een vat olie gedaald naar minder dan 80 dollar per vat.

OPEC

Om invloed te kunnen uitoefenen op de oliemarkt hebben de 12 grote olieproducerende landen zich verenigd in de OPEC. De landen produceren 30 procent van alle olie die nu op de markt is. De OPEC-landen spreken af hoeveel olie ze produceren om zo de prijs te beïnvloeden. Door de lage olieprijzen lopen de olieproducerende landen inkomsten mis.

Woensdag komen de OPEC-landen samen in Wenen om te bespreken hoeveel olie zij de komende jaren op de markt brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl