Ook van Heel Holland Bakt moet transparant zijn wat het heeft gekost
NOS Nieuws

Dekker wil af van geheime deals publieke omroep

De publieke omroep moet opener zijn over het belastinggeld dat zij uitgeeft. Grote uitgaven, bijvoorbeeld voor rechten om programma's uit te zenden, moeten openbaar zijn.

Dat heeft staatssecretaris Dekker gezegd in het debat over zijn plannen met de omroep. Aanleiding is de discussie over de overeenkomst die de NOS heeft gesloten over het uitzenden van samenvattingen van wedstrijden uit de eredivisie.

Volgens VVD-Kamerlid Elias zijn er aanwijzingen dat er sprake is van geheime, onderliggende afspraken. Hij wil dat Dekker de afspraken openbaar maakt.

Geheimhouding afgesproken

De staatssecretaris zei dat niet te kunnen doen. In de onderhandelingen hebben de partijen geheimhouding afgesproken, op straffe van een boete. "Dat kan ik niet terugdraaien", zei Dekker.

Voor toekomstige deals wil Dekker die openheid wel bieden. Het gaat volgens hem om afspraken waar miljoenen aan belastinggeld mee gemoeid zijn. "Dat moeten we hier in alle openheid kunnen bespreken", zei hij.

Gesmeten

Dat betekent niet dat per programma gemeld zal worden wat het kost, maar de omroepen moeten er transparant over zijn. "Dat moet voorkomen dat er met belastinggeld wordt gesmeten'' zei hij.

Dat gaat niet alleen op voor sportrechten, maar ook voor andere programma's waar veel geld mee is gemoeid. VVD'er Elias zegt bewijzen te hebben dat Omroep MAX twee keer de marktwaarde heeft geboden voor het uitzenden van het populaire Heel Holland Bakt. RTL viste daardoor achter het net.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl