De onderhandelingen in Wenen gaan volgend jaar verder
NOS Nieuws

Onderhandelingen met Iran duren tot volgend jaar

De onderhandelingen tussen Iran en de zes grootmachten over het nucleaire programma van Iran zijn opgeschort. Het was de bedoeling om vandaag in Wenen tot een akkoord te komen, maar dat is niet gelukt.

Volgens de Britse minister Hammond van Buitenlandse Zaken gaan de gesprekken tot uiterlijk eind juni door.

Sinds vrijdag wordt er in Wenen overleg gevoerd over het nucleaire programma van Iran. Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland, Rusland en de VS eisen dat Iran stopt met het verrijken van uranium. Ze zijn bang dat Iran dat gebruikt om een atoombom te maken.

Iran ontkent dat en zegt dat er uranium wordt verrijkt voor energie. Teheran wil dat de sancties die in 2012 zijn ingesteld, worden opgeheven. Het land staat er sinds de sancties economisch slecht voor. Europese landen importeren geen olie meer uit Iran; de werkloosheid is enorm gestegen.

Hammond heeft in een verklaring gezegd dat er de afgelopen dagen "aanzienlijke vooruitgang" is geboekt in de gesprekken met Iran.

Hij stelt dat er een goede basis is gelegd om in de komende maanden tot een akkoord te komen. In december worden de gesprekken hervat. Waar dat zal zijn, is nog niet bekend.

Een jaar geleden werden de sancties tegen Iran iets versoepeld. Er is toegezegd dat die versoepeling in ieder geval gehandhaafd blijft tijdens de verlengingsperiode van de gesprekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl