Jeugdinstelling OCK het Spalier in Santpoort
NOS Nieuws

Een serverruimte vol niet werkende apparatuur

Facturen voor licenties die nooit zijn afgegeven en een serverruimte vol niet-werkende apparatuur. Met deze en andere methodes is miljoenenfraude gepleegd in een jeugdinstelling in Santpoort-Noord.

De fraude bij OCK het Spalier was al eerder bekend. In een communiqué geeft de instelling nu uitleg hoe de chef van de automatiseringsdienst meer dan twee miljoen euro kon wegsluizen.

Van 2005 tot en met juli 2013 betaalde de instelling 95 facturen aan een niet-bestaande ICT-leverancier. Het hoofd-ICT liet de betalingen via zijn privérekening lopen. Alleen op deze manier kon de instelling korting krijgen op de ICT-diensten en -producten, was zijn uitleg destijds.

Vakantie

"Van het geld betaalde ik onder meer een verbouwing van mijn huis, diverse vakanties en een nieuwe auto", zei de hoofdverdachte deze zomer in de IJmuider Courant. Inmiddels is er beslag gelegd op goederen en vermogen van de hoofdverdachte en van verschillende andere betrokkenen.

Volgens de jeugdinstelling heeft de verdachte "bewust misbruik gemaakt" van zijn deskundigheid op het gebied van ICT. De zorg voor hun jonge cliënten heeft er niet onder geleden. Wel is er te weinig geïnvesteerd in de ICT. Die is momenteel van een te laag niveau.

OCK het Spalier heeft aangifte gedaan. "Die aangifte en het eerste onderzoek hebben ertoe geleid dat er vier verdachten zijn aanhouden". De instelling beraadt zich op verdere juridische stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl