NOS Wielrennen

Terpstra, Boom of tóch Dumoulin?

  • AFP
    Lars Boom wint de vijfde Tour-etappe
  • AFP
    Niki Terpstra
  • EPA
    Tom Dumoulin

Het Nederlandse wielrennen heeft een uiterst succesvol seizoen achter de rug. Er werd veel gewonnen, met de zeges van Niki Terpstra en Lars Boom als absolute hoogtepunten. Maandagavond op het wielergala in Den Bosch wijzen de kenners de wielrenner van het jaar aan. Wie gaat het worden?

De keuze lijkt dit jaar te gaan tussen Parijs-Roubaix-winnaar Terpstra en Boom, die de vijfde etappe in de Tour de France won. Maar ook Michiel van der Heijden (wereldkampioen mountainbike), Tom Dumoulin (derde in de tijdrit bij de WK) en Lars van der Haar zijn genomineerd.

Terpstra wint Parijs-Roubaix

"Hoe mooi de zege van Boom ook was, Terpstra heeft de klassieker der klassiekers gewonnen. Parijs-Roubaix is toch een stapje hoger", geeft verslaggever Han Kock zijn voorkeur. "Beide prestaties waren heel bijzonder."

"Voor mij geeft vooral de doorslag dat Parijs-Roubaix bijna honderd kilometer langer was dan de etappe die Boom reed. Terpstra reed bovendien tussen alleen maar specialisten, dus dat maakt de prestatie een tikkie groter, hoe goed Boom het ook heeft gedaan in de Tour."

"Ook Tom Dumoulin kan terugkijken op een prachtig seizoen. Het is hartstikke knap wat hij heeft laten zien. Ik verwacht dat de prijs naar Terpstra zal gaan."

Voor radiocommentator Sebastiaan Timmerman is het "een lastige keuze" wie de meeste aanspraak op de eretitel maakt. "Terpstra en Boom inderdaad, maar vergeet Michiel van der Heijden niet. Hij is als enige van de genomineerden wereldkampioen geworden."

"Maar je kunt op je vingers natellen dat hij het niet wordt. Mountainbiken is nog een kleine sport in Nederland", aldus Timmerman. "Dan kom ik toch bij Niki uit."

Boom wint Tour-etappe

"Ik vind het vooral mooi dat hij zijn eigen pad heeft bewandeld. Ik weet nog goed dat hij ergens in 2004 tegen mij zei dat hij van het baanwielrennen naar de weg wilde overstappen. Net als vele anderen dacht ik toen: jongen, probeer het lekker, maar ik geef je niet veel kans. Hij heeft het tegendeel bewezen."

Uitslagen

Maarten Ducrot mag als oud-renner een stem uitbrengen op het gala. "Qua uitslagen kies ik voor Terpstra. De manier waarop hij dit voorjaar reed, dat gaan we niet snel meer meemaken", deelt de commentator zijn voorkeur. "Lars Boom was ook erg mooi, maar Terpstra wint met Parijs-Roubaix het monument der monumenten."

"Ook de opmars van Tom Dumoulin spreekt mij aan. Hij heeft het in al die tijdritten zo goed gedaan. Daar verwachten we de komende jaren nog veel van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl