De Franse minister Fabius, VS-minister Kerry, EU-gezant Ashton, de Britse minister Hammond en de Duitse minister Steinmeier
NOS Nieuws

Nog geen akkoord nucleair programma Iran

De tijd dringt voor de onderhandelingen in Wenen over het nucleaire programma van Iran. De deadline voor een deal tussen Iran en de zes grootmachten loopt om middernacht af. Volgens persbureau Reuters is er al besloten om de gesprekken op te schorten tot half december.

Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland, Rusland en de VS praten sinds vrijdag opnieuw met Iran over het nucleaire programma van dat land. De inzet is dat Iran stopt met het verrijken van uranium. In ruil daarvoor vervallen de sancties.

De economie in Iran ligt door de sancties aan diggelen.

Correspondent Thomas Erdbrink

Correspondent Thomas Erdbrink in Teheran verwacht niet dat het vandaag tot een akkoord komt. "Er wordt mogelijk nog een maand, twee maanden of zelfs langer doorgepraat over het Iraanse nucleaire programma. Het is veel te ingewikkeld om het nu al op te lossen."

De zes grote landen en Iran zijn al een jaar bezig met onderhandelen. "Precies een jaar geleden werd een eerste overeenkomst bereikt. De sancties tegen Iran werden wat verlicht en in ruil daarvoor zou Iran wat minder uranium verrijken zodat er geen kernbom kon worden gemaakt." Erdbrink verwacht dat ook een volgende deal "de wereld niet zal veranderen".

Sinds de sancties tegen Iran in 2012 werden ingesteld, ligt de economie daar aan diggelen, stelt Erdbrink. "Europa koopt geen olie meer in Iran en dat is een enorme slag. De werkloosheid is enorm gestegen." Volgens Erdbrink werd Iran daardoor naar de onderhandelingstafel gedwongen.

Iran probeert te bewijzen dat er uranium wordt verrijkt voor energie en niet om kernwapens te maken.

Van uitstel komt vaak afstel en daar moet hij niet mee aankomen.

Correspondent Erdbrink over de Iraanse president Rohani

Voor de Iraanse president Rohani is het van groot belang dat er uiteindelijk een akkoord wordt gesloten. "Uitstel kan hij nog wel verkopen, maar van uitstel komt vaak afstel en daar moet hij niet mee aankomen", vertelt Erdbrink.

"De kiezers hebben juist op Rohani gestemd omdat hij beloofde dat hij de sancties van tafel zou krijgen. En het belangrijkste is eigenlijk dat de Iraanse leiders hem naar voren hebben geschoven om de nucleaire deal te maken."

Volgens Erdbrink kan Rohani de rest van zijn agenda als president ook wel vergeten als hij niet tot een overeenkomst komt met de zes grote landen. "Rohani wordt dan een lame duck president, iemand zonder macht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl