Psalm 102, afgebeeld onder meer: 'De Heer redt uw leven van het graf'
NOS Nieuws

Utrechts psalmboek genomineerd voor Unescolijst

Het Utrechts Psalter, een eeuwenoud boek met 150 psalmen en 16 bijbelse liederen, is genomineerd voor een vermelding in de documenten-erfgoedlijst van de VN-organisatie Unesco, het Memory of the World Register.

Het boek werd in de negende eeuw in de buurt van de Franse stad Reims gemaakt en kwam via Engeland in Utrecht terecht. In 1716 werd het psalmboek geschonken aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht, die het sinds die tijd bewaart.

Revolutionaire tekeningen

Volgens de universiteit is het boek op een voor die tijd revolutionaire manier geïllustreerd. De psalmen en bijbelse liedteksten worden in het boek uitgebeeld in 166 pentekeningen. De tekeningen roepen soms een vergelijking op met het werk van Jeroen Bosch, stelt de universiteitsbibliotheek.

De Utrechtse universiteit is trots op de nominatie van het boek. "Over geen enkel middeleeuws handschrift in Nederlands bezit is zoveel geschreven en zijn er zoveel reproducties van gepubliceerd", zegt conservator Bart Jaski.

Het Utrechts Psalter is volledig online te bekijken. Unesco beslist medio volgend jaar of het boek in het Memory of the World Register wordt opgenomen. Andere vermeldingen uit Nederlandse bibliotheken op de lijst zijn het Dagboek van Anne Frank, Marx’ Communistisch Manifest en Das Kapital.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl