Magnus Carlsen prolongeert zijn wereldtitel schaken
NOS Sport

'Overtuigende walk-over van Carlsen'

Dat Magnus Carlsen zijn wereldtitel schaken de afgelopen weken in Sotsji succesvol verdedigde, zal weinigen hebben verbaasd. Maar dat hij de tweekamp met Viswanathan Anand al zondag, in de voorlaatste partij, besliste, werd toch niet verwacht. "Het is een signaal dat hij de genadeklap nu al uitdeelde", vindt schaakcommentator Hans Böhm.

"Misschien hadden sommigen nog een beetje aan hem getwijfeld bij een spannende uitslag. Dit past hem beter. Het is een overtuigende walk-over geworden, een teken van zijn suprematie in het schaken."

Toch was de tweekamp tussen Carlsen en Anand dit jaar spannender dan vorig jaar, toen Anand niet één wedstrijd wist te winnen. Nu won de Indiër één partij van Carlsen. Toch moet daar volgens Böhm niet te veel achter worden gezocht.

De komende acht jaar blijft Magnus Carlsen wereldkampioen.

Schaakcommentator Hans Böhm

"Als ik kijk naar de concurrenten van Carlsen op de wereldranglijst, dan is er eigenlijk nog maar één iemand die zich de komende jaren echt kan verbeteren en dat is Carlsen zelf. De anderen maken nu al gebruik van een enorm secondantenteam en analysecapaciteiten van computers. Dat doet Carlsen allemaal niet, daar heeft hij nog zo veel in te leren."

Al met al verwacht Böhm dan ook dat Carlsen nog jaren de beste blijft. "De komende acht jaar blijft hij wereldkampioen. De uitdagingen zullen moeten komen van een nieuwe generatie. Van deze generatie zie ik het niet meer komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl