Willem Holleeder (rechts) komt aan bij de rechtbank
NOS Nieuws

'Holleeder wordt vandaag niet opgepakt'

Willem Holleeder staat vandaag voor de rechter in Haarlem in het Andesproces. De zaak gaat over de afpersing van de voormalige president van de Hells Angels in Amsterdam, Theo Huisman.

Holleeder speelt in de zaak een kleine rol. Het Openbaar Ministerie verdenkt hoofdverdachten Danny K. en Dick V. van het afpersen van de Hells Angels-baas. Tijdens het onderzoek kwam Holleeder toevallig in beeld, zegt verslaggever Robert Bas. Mogelijk wordt tijdens het proces duidelijk welke rol hij heeft gespeeld.

Holleeder kwam vanochtend via de achteringang de rechtbank in Haarlem binnen. "Hij kwam op zijn gemakje aanlopen, samen met zijn advocaat", zegt Bas.

Holleeder zei dat hij vol vertrouwen was

Verslaggever Robert Bas

"Holleeder zag er redelijk ontspannen uit. We hebben heel kort wat woorden gewisseld. Het was een beetje ongemakkelijk. Holleeder had gehoopt journalisten te omzeilen. Hij zei dat hij vol vertrouwen was en toen ging hij naar binnen."

Het is voor het eerst dat Holleeder voor de rechter staat, sinds hij begin 2012 op vrije voeten kwam, zegt Bas.

Arrestatie?

Over twee weken speelt er een andere zaak rond Holleeder. Het OM verdenkt hem ervan dat hij Peter R. de Vries heeft bedreigd. Het OM zal dan waarschijnlijk de rechter vragen Holleeder weer vast te zetten.

Holleeder zat jaren vast wegens afpersing van vastgoedhandelaren, onder voorwaarden kwam hij twee jaar geleden vrij. Door Peter R. de Vries te bedreigen heeft hij volgens het OM de voorwaarden geschonden en moet hij weer terug naar de gevangenis.

Robert Bas verwacht dat Holleeder vandaag nog niet wordt opgepakt.

Straf voor Willem Holleeder

DatumStraf
december 1985 - februari 1986huisarrest Frankrijk (Heinekenontvoering)
februari 1986 - mei 1986Guadeloupe/Sint Maarten/Tintamarre (Heinekenontvoering)
mei 1986 - oktober 1986Franse cel (Heinekenontvoering)
oktober 1986 - januari 1992Nederlandse cel (Heinekenontvoering)
januari 2006 - januari 2012Nederlandse cel (afpersing van o.a Willem Endstra)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl