Luiten kijkt tevreden terug op zijn prestaties in 2014
NOS Sport

'Beste jaar ooit' zit erop voor Luiten

Met een mooie negende plaats bij het Tour Championship in Dubai sloot Joost Luiten afgelopen weekeinde zijn seizoen op toepasselijke wijze af. Hij haalde niet waar hij zijn zinnen op had gezet, maar leverde wel een goede prestatie en heeft op de wereldranglijst Tiger Woods inmiddels in het vizier.

In Dubai wilde Luiten eigenlijk net als vorig jaar in de topvijf eindigen, zoals hij in 2014 toch vooral de Ryder Cup wilde spelen. Die doelen bleken te hoog gegrepen, maar toch kon ook Nederlands beste golfer zelf daarom niet van een mislukking spreken.

"Ik heb het gevoel dat er dit toernooi behoorlijk meer in had gezeten, maar ik ben uiteindelijk tevreden met het resultaat. Zoals ik dat uiteraard over het hele jaar ben. Het is mijn beste jaar ooit", aldus Luiten.

Luiten sluit jaar af in Dubai

Het golfjaar 2014 begon voor Luiten al in december 2013. Hij zag toen af van de rustperiode, die hij vanwege een schouderblessure had ingelast, om in Zuid-Afrika bij de Nedbank Golf Challenge punten te scoren die hem aan de belangrijke plek in de mondiale topvijftig hielpen.

Daarmee was hij verzekerd van deelname aan de Masters, waar hij 26ste zou worden. Op de Europese Tour speelde Luiten dit jaar 27 toernooien. Vrijwel altijd haalde hij de cut en negen keer noteerde Luiten een toptienklassering.

Eén keer was hij de allerbeste van het deelnemersveld. Dat was in september, toen de Bleiswijker het Wales Open op zijn naam schreef.

Door die goede prestaties sluit Luiten het jaar af als de nummer elf van de Europese Tour. Dat is een plek hoger dan een jaar eerder. Zijn sprong op de wereldranglijst is pas echt indrukwekkend. Met de 28ste plaats behoort de Nederlander voor het eerst door tot de dertig beste golfers van de wereld. Luiten staat nog maar vier plaatsen achter golflegende Tiger Woods, die is afgegleden naar de 24ste plaats.

Luiten neemt nu een korte pauze, maar staat begin december alweer op de tee. Dan slaat hij af in de Nedbank Golf Challenge in het Zuid-Afrikaanse Sun City, dat geldt als het openingstoernooi van de Europese Tour in 2015.

PGA-wereldranglijst per 23-11

1Rory McIlroyNoord-Ierland11,97
2Henrik StensonZweden8,26
3Adam ScottAustralië8,18
4Bubba WatsonVS7,62
5Sergio GarcíaSpanje7,03
28Joost LuitenNederland3,35
204Robert-Jan DerksenNederland0,89
295Daan HuizingNederland0,64

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl