Deel België plat door staking tegen bezuinigingen

  • AP
    Een stakende arbeider grilt vlees in de haven van Antwerpen
  • Joris van Poppel / NOS
    Stakende havenwerkers in Antwerpen
  • Joris van Poppel / NOS
    Stakende havenwerkers in Antwerpen
  • Joris van Poppel / NOS
    Stakende havenarbeiders warmen zich aan een vuur van pallets
  • AFP
    Een luchtfoto van stakende havenwerkers in Antwerpen

In België zijn de vakbonden vandaag een estafette-actie begonnen. In vier provincies hebben vakbondsleden in verschillende sectoren het werk neergelegd. De komende twee maandagen zijn de andere provincies aan de beurt en op 15 december is er een landelijke stakingsdag.

De bonden zijn tegen de bezuinigingen van de nieuwe regering. Premier Michel wil 18 miljard euro besparen door onder meer de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar en de kinderopvang en het onderwijs duurder te maken. Twee weken geleden liep een betoging in Brussel uit de hand.

De bonden spreken van een "hete herfst". In de provincies Antwerpen, Limburg, Henegouwen en Luxemburg wordt bij veel bedrijven niet gewerkt. Ook een deel van de scholen, crèches en overheidsinstellingen blijft dicht. De Antwerpse haven ligt vrijwel geheel stil.

Rotterdam

Volgens de Vlaamse omroep VRT liggen tientallen schepen in Antwerpen te wachten tot ze kunnen vertrekken. Op de Noordzee liggen schepen voor anker die de haven niet in kunnen. Ook de havens van Zeebrugge en Gent zijn dicht. De havenarbeiders staken uit solidariteit met de collega's in Antwerpen.

Rotterdam merkt niets van de staking in België. Volgens een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam duurt de werkonderbreking daarvoor te kort. 'Pas als de havens in België een week plat gaan, is het interessant om naar Rotterdam te varen'.

Bij een kortere staking doen schepen dat niet omdat ze dan veel extra tijd kwijt zijn om hun vracht via de weg alsnog in België te krijgen. Volgens de Rotterdamse haven hebben veel reders rekening gehouden met de staking en is de overlast beperkt.

Treinen

Ook het openbaar vervoer wordt getroffen. In de vier stakende provincies rijden nauwelijks treinen, wat gevolgen heeft voor het treinverkeer in het hele land. Vanuit Nederland is volgens de NS de hele dag geen treinverkeer mogelijk naar België. In veel plaatsen rijden ook geen bussen.

Dat heeft vanochtend niet tot verkeerschaos geleid, zegt correspondent Joris van Poppel. Veel mensen die normaal gesproken met de trein en de bus naar hun werk gaan, zijn nu thuis gebleven. Rond Antwerpen en Brussel ontstonden wel lange files.

Staking ontregelt treinverkeer België

Tot nu toe wordt de staking "perfect opgevolgd", zegt Bart Pierre van de Belgische Transportbond. De haven "ligt lam" en de wegen naar Antwerpen worden geblokkeerd door de transportsector.

Pierre noemt het beleid van de regering-Michel schrijnend. "Armzalig gewoon. Er worden besparingsmaatregelen opgelegd die alleen de werkende klasse bereiken. De machtige havenbonzen, de superrijken, die worden gewoon niet geraakt. Die krijgen cadeaus."

Hoewel veel Belgen last hebben van de acties, is er volgens Van Poppel ook sympathie. "Die vakbonden doen dat ook in ons belang, wordt er gezegd. Veel Belgen willen niet langer doorwerken. Ze waarderen het dat de vakbonden dat heel duidelijk laten merken."

Belgen staken tegen bezuinigingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl