NOS Voetbal

Zit Hiddink in maart nog op de bank?

Een week na de interland tegen Letland (6-0) zijn de gasten bij Studio Voetbal nog niet uitgepraat over bondscoach Guus Hiddink. Een stemming aan tafel geeft weer dat er weinig vertrouwen is in het aanblijven van Hiddink als bondscoach. Ron Jans, Jan Joost van Gangelen en Jan Mulder hopen dat hij doorgaat, maar verwachten dat Hiddink volgend jaar niet meer op de bank zit bij Oranje.

"Ik hoop dat hij verstandig blijft en zich gaat kwalificeren", aldus Dick Advocaat. De oud-bondscoach ziet ook een wat overspannen Hiddink: "De frustratie komt uit zijn oren. Er speelt waarschijnlijk veel meer."

Advocaat is positief over assistent-bondscoach Danny Blind, die Hiddink volgens de huidige constructie na Euro 2016 opvolgt. "Danny Blind is een onderschatte trainer. Ik weet niet waarom iedereen zo negatief doet. Waarom zou hij het niet kunnen?"

'Vrouwen hebben Advocaat nodig'

Het andere Oranje, dat van de vrouwen, speelde zaterdag het eerste play-offduel om een WK-ticket gelijk tegen Italië (1-1) . Daarmee hebben de vrouwen alle kans om zich te kwalificeren voor het WK in Canada.

Jan Mulder denkt dat Oranje zich voor het eindtoernooi gaat plaatsen, maar vindt dat het team dan nog wel iets nodig heeft. Hij stelt voor om Dick Advocaat een rol in de begeleiding te geven. Advocaat zegt niet bij voorbaat nee. Hij heeft de Nederlandse vrouwen als invaller een keer eerder gecoacht.

"De drive van het team is geweldig", aldus Jans. "Maar qua snelheid en duels is het niet te vergelijken met mannenvoetbal."

Pareltjes

FC Groningen en PSV (1-1) vermaakten het publiek zondag in een wedstrijd met meerdere kansen. Advocaat had genoten van Andrés Guardado. "Hij was op het WK al geweldig, goed aan de bal", aldus Advocaat. "Hij is heel slim", aldus Van Gangelen. "Zet iedereen op zijn plek."

Ron Jans had ook genoten van invaller Mimoun Mahi van FC Groningen, die de assist gaf op de gelijkmaker van Michael de Leeuw. "Hij dribbelt met rechts en links", aldus Jans. "Weer een Sparta-pareltje", aldus Van Gangelen.

Bij Ajax-sc Heerenveen was Ricardo Kishna de man van de wedstrijd met een goal, assist en een 'panna'. "Daarvoor komen de mensen naar het stadion", aldus Advocaat. "Maar hij moet het vaker laten zien."

Klassenjustitie bestaat en zal altijd blijven. Ik zeg altijd tegen mijn spelers: Dan moet je maar zorgen dat je bij een topclub komt

Ron Jans

Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges beklaagde zich na afloop van het duel met Ajax over de beslissingen van arbiter Kevin Blom. "Topclubs krijgen altijd het voordeel van de twijfel", zei de coach.

"Klassenjustitie bestaat en zal altijd blijven", aldus Jans. "Ik zeg altijd tegen mijn spelers: Dan moet je maar zorgen dat je bij een topclub komt."

"Het is de druk van het grote stadion", aldus Van Gangelen. Jan Mulder heeft een andere verklaring: "Topclubs zijn thuis gewoon meer in de aanval."

'Topclubs in thuiswedstrijden bevoordeeld'

'PSV blijft bovenaan'

De huidige top van de eredivisie bestaat uit PSV (13-31), Ajax (13-29), FC Twente (12-24) en Feyenoord (13-24). "Twente zie ik geen kampioen worden", aldus Jans, die zondag met PEC Zwolle met 2-1 verloor van de Tukkers. "PSV is kwetsbaar. Feyenoord groeit en Clasie mag van mij een kans krijgen in Oranje."

"PSV blijft bovenaan", denkt Advocaat. "Die hebben zoveel klasse."

'Twente imponeert me niet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl