NOS Nieuws

Kenia: meer dan 100 al-Shabaab-strijders gedood

  • AFP
    De bus die gisteren bij Madera door al-Shabaab werd overvallen.
  • AFP
    Veiligheidstroepen kijken naar lichamen van passagiers die door al-Shabaab werden doodgeschoten

Kenia zegt dat zijn strijdkrachten in Somalië meer dan honderd al-Shabaab-strijders hebben gedood en een kamp van de islamitische terreurbeweging hebben vernietigd. Dat zou zijn gebeurd na de aanslag van gisteren op een Keniaanse bus, waarbij 28 niet-islamitische passagiers werden doodgeschoten. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor die aanslag opgeëist.

Tegen de plegers van deze moorden zijn over de grens twee succesvolle operaties uitgevoerd, zei vice-president Ruto op een persconferentie in Nairobi. Hij sprak van "een wraakactie". Ook zouden vier pick-ups met daarop gemonteerde mitrailleurs zijn vernietigd.

"Onze boodschap is duidelijk. Je mag geen onschuldige burgers besluipen en aanvallen. Voor elke aanval op Kenia en zijn bevolking zullen we je achtervolgen, waar je ook heengaat", zei Ruto.

Ongedeerd

Een woordvoerder van al-Shabaab zegt dat de deelnemers aan de aanval op de bus bij de actie van de Keniaanse strijdkrachten ongedeerd zijn gebleven.

De aanslag op de bus was een wraakactie van al-Shabaab voor het optreden van de politie in Kenia tegen vier moskeeën in Mombassa. Daarbij werden vierhonderd moslims opgepakt.

Volgens de politie gebruikte al-Shabaab de moskeeën om nieuwe leden te werven en wapens op te slaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl